Malware – što je i kako se zaštititi?

malware zicer plavi ured

 

E- poslovanje je primjena informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) kao podrške poslovnim aktivnostima koja nudi mnogo prednosti za tvrtke. No, pritom treba voditi računa i o mogućnostima zlouporabe tih kanala – o e-kriminalu.

Što je malware ili zlonamjerni softver?

Malware ili zlonamjerni kod predstavlja prijetnju za računala i njihovu sigurnost koju ugrožavaju računalni špijuni (eng. spyware), virusi, računalni crvi, trojanci i botovi. To su veoma rasprostranjeni programi koji mogu evidentirati sve što ukucate na računalu, napraviti snimke ekrana, ukrasti dokumente i datoteke i otvoriti skrivena zadnja vrata do Vašeg računala. Ove informacije se zatim šalju osobi koja je instalirala neki od navedenih programa.

Malware može instalirati svatko tko ima pristup računalu ili može biti skriven u „bezopasnom“ prilogu poslanom putem e-pošte ili otpremljen putem sumnjive web stranice. Na primjer, ukoliko koristite internet bankarstvo, malware može evidentirati lozinku Vašeg bankovnog računa. Ta informacija može biti zloupotrebljena tako što će novac nestati s Vašeg računa.

Opća klasifikacija zlonamjernih softvera

 1. Virusi

  Virusi su mali računalni programi koji se mogu sami kopirati i širiti na ostala računala. Neki od njih su relativno dobroćudni, jednostavno Vam prikazuju poruku, ali ima i onih koji su izrazito zlonamjerni i dovode do toga da programi ne funkcioniraju kako treba, da se datoteke uništavaju, a hard diskovi ponovo formatiraju. Virusi se uglavnom klasificiraju prema dolje navedenim kategorijama:

  • Makro virusi: inficiraju samo specifične programe za koje su i napisani.
  • Virusi koji inficiraju datoteke: inficiraju izvršne datoteke kao što su .exe i .dll datoteke.
  • Skripte: napisani jezikom za pisanje skripti kao što su Perl ili VBScript.
 2. Računalni crvi

  Nasuprot inficiranju relativno malog broja datoteka, crvi velikom brzinom inficiraju cijelo računalo. Na primjer, Slammer worm koji je bio usmjeren na poznatu ranjivost unutar baze podataka Microsoft’s SQL Servera zarazio je preko 95% računala koji su bili povezani na internet u roku od deset minuta od trenutka kad je poslan, onemogućivši rad fiskalnih kasa u supermarketima i Banci Amerike.

 3. Trojanci

  Trojanci su zlonamjerni softveri koji su maskirani tako da izgledaju kao nešto što korisnik možda želi instalirati, a zatim obavljaju nepredviđene radnje – najčešće omogućuju pristup računalnim botovima preko zadnjih vrata računala. Bot (skraćeno od robot) je zlonamjerni program koji se prikriveno instalira na računala povezana na internet. Ovakva računala mogu kontrolirati treće strane, a da vlasnici računala toga nisu ni svjesni.

 4. Računalni špijuni

  Računalni špijuni vrsta su zlonamjernog softvera koji se instalira na računalu, bez znanja vlasnika da bi prikupio njegove privatne podatke. Računalni špijun obično je sakriven od vlasnika da bi prikupio podatke o internet interakcijama, pritiscima na taster (poznato kao i keylogging), lozinkama i drugim vrijednim podacima.

Kako se zaštiti od zlonamjernih softvera?

Ne možete uvijek znati imate li neki zlonamjerni softver u svom računalu, tako da je važno imati najnoviju verziju antivirusnog softvera instaliranu na vašem računalu. Provjerite da li Vas taj softver štiti i od računalnih špijuna. Možete napraviti i sljedeće:

 • Budite svjesni da kada god koristite računalo na javnom mjestu poput internet caffe-a ili biblioteke, ono može sadržavati zlonamjerni softver napravljen u svrhu prikupljanja Vaših podataka.
 • Ažurirajte svoj operativni sistem.
 • Budite pažljivi s programima za razmjenu datoteka – ukoliko nisu pravilno konfigurirani, ostali mogu imati pristup svim Vašim datotekama.
 • Povećajte razinu zaštite na Vašem pretraživaču tako da ne prihvaćate kolačiće s neprovjerenih web stranica.
 • Nikad nemojte kliknuti na link u vašoj e-pošti jer Vas možda neće odvesti na danu web stranicu.
 • Budite pažljivi kada otvarate priloge, jer oni mogu zaraziti Vaše računalo.
 • Budite pažljivi kada preuzimate programe s interneta, koristite provjerene izvore i preuzete materijale skenirajte na viruse.
 • Budite oprezni s web stranicama koje koriste iskakajuće forme (engl. pop-ups) ili djeluju sumnjivo jer mogu biti opasni.
 • Koristite jedinstvenu lozinku za Internet bankarstvo koja se razlikuje od svih drugih lozinki.
 • Koristite softver za detekciju zlonamjernih softvera.
 • Podesite svoj web pretraživač tako da ne čuva Vaše lozinke (i izbrišite one koje su već sačuvane).

 

Siniša Begović

Kroz svoju dugogodišnju menadžersku i konzultantsku karijeru konstantno se usavršava i radi na kompleksnim e-commerce i e-business sustavima s usmjerenjem na poslovni, idejni i funkcionalni aspekt. Sudjelovao je u stvaranju velikog broja e-projekata na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.