Glasofobija – ubojica karijera

glasofobija zicer plavi ured

Strah nas sprječava da učinimo ono što smo naumili, tjera nas da činimo stvari koje ne želimo činiti, zaustavlja naš napredak i sprečava nas da se razvijemo do naših krajnjih mogućnosti. 

Poznajem odlične stručnjake i prodajne predstavnike koji nažalost nikada neće biti unaprijeđeni i neće ostvariti sve svoje potencijale samo iz jednog razloga – ne znaju „prodati“ svoj stav, informirati, uvjeriti, objasniti mišljenje, govoriti na sastancima, javnim događajima… i zavidno će gledati u leđa („lošijim“) kolegama koji imaju „ono nešto“ i koji se uzdižu na korporativnoj hijerarhijskoj ljestvici.

Glasofobija ili strah od javnog govora je ubojica karijera mnogih sposobnih stručnjaka. Kako predstavljate svoju ponudu, projekt, poslovnu ideju, kako upoznajete suradnike s organizacijskim promjenama?

Nema šanse!“

– je najčešći odgovor kada pitam tko želi stati pred grupu i prezentirati svoju ideju. Ta publika su u vašem poslovnom životu vaši dobavljači, klijenti, suradnici, nadređeni…

Od modernog biznismena očekuje se i da zna pripremiti dobro strukturirani govor, da zna zainteresirati publiku i dobiti njihovu punu pozornost, ispričati svoju priču na razumljiv i interesantan način i da se lako nosi s tremom.

Prema top listi strahova, najintenzivniji strah je upravo strah od javnog nastupa:

 1.  javni govor
 2. visina
 3. insekti i bakterije
 4. financijski problemi
 5. duboka voda
 6. bolest
 7. smrt
 8. letenje.

Uzrok glasofobije

Ne želimo stati pred publiku jer se bojimo neuspjeha, sramoćenja, blamaže, mentalnih blokada, ne vjerujemo u svoj uspjeh….

Uspjeh je uvijek predodređen za one ‘druge’…”

Kada smo zabrinuti za ishod svoga govora na sastanku, živimo u strahu od onoga što bi se moglo na njemu dogoditi. Bez obzira na njegov stupanj, strah je uvijek posljedica očekivanja da će stvari krenuti naopako.

Posljedice

Posljedice takvog straha i zlih slutnji su osjećaj neugodne napetosti, snažni nagon za bijegom i fiziološke reakcije poput ubrzanog srčanog pulsa, napetosti mišića i, općenito, mobilizacije organizma za bijeg ili borbu.

Za razliku od ovih vanjskih reakcija još je važnije sve ono što se zbiva u našem tijelu: mjerljive kemijske promjene mogu u ozbiljnim slučajevima poremetiti fizički sklad i rezultirati bolešću kada se strahovi doživljavaju svakodnevno. Strah prodire u naše živote do određenog stupnja, a manifestira se u rasponu od blaže bojazni do snažnih fobija i napada anksioznosti.

Strah od javnog govora je pretjeran, nerealan i nekontroliran strah. Taj osjećaj ne popušta tijekom dužeg vremenskog perioda, on je neopravdan te vas uvijek tjera iz sve snage da izbjegnete situaciju koja izaziva strah.

Izbjegavanjem, kažu psihijatri, vaš strah postaje još izraženiji. Kada se nemaju snage suočiti s vlastitim strahom i realnošću koja ih okružuje, strah postaje sam sebi svrha i počinje rasti u vašem umu do nemogućih proporcija.

Riječ je o začaranom krugu u kojem nešto izbjegavate učiniti jer vas je strah, pa vas zatim obuzima još veći strah i samim time izbjegavate tu stvar još snažnije. Završit ćete kao talac vlastitog straha, a svi vaši profesionalni potencijali i sposobnosti neće biti do kraja ostvareni. Ostajete zakinuti za povišicu, unapređenje, veću realizaciju profita, široki portfelj klijenata, autoritet kod zaposlenika, kolega i nadređenih…

Što poduzeti?

Kao i uvijek u životu, tako i ovdje imate dvije mogućnosti:

 1. ili ćete dopustiti da se u vašem životu sve zbiva kao što se zbivalo do sada – živeći u strahu i žaleći se,
 2. ili ćete krenuti u akciju i osloboditi se svoga straha. Nitko to ne može učiniti umjesto vas. Ne postoji čarobni štapić koji će pomoći vašem strahu da nestane.

Odlučite se suočiti s vlastitim strahom od javnog nastupa sami ili uz pomoć trenera, mentora. Kako?

1. Priprema

80% uspjeha javnog nastupa leži u pripremi!
.
7 smrtnih grijeha u javnom nastupu su:

 • nejasan cilj
 • nema vrijednosti za publiku
 • nestrukturiran
 • previše detalja
 • predugačko
 • monotonost i dosada
 • nema odnosa s publikom.

Držite se ključnog pravila: budi kratak, strastan i daj publici korist od tvoga stava, mišljenja, teme…

2. Trema i blokada

Postoje dvije vrste ljudi: oni koji imaju tremu i oni koji lažu da nemaju tremu.

Trema je normalna fiziološka reakcija organizma na novu, stresnu i nepredvidivu situaciju. Smanjite tremu vježbajući i ponavljajući prezentaciju, naučite napamet uvodnu i zaključnu rečenicu. Kada sam ja dolazila u situaciju mentalne blokade, snalazila sam se postavljajući pitanja publici („Što vi mislite o ovome, do sada rečenom?“), ili sam jednostavno posegnula za čašom vode i dobila na vremenu.
.
Zapamtite da trema nije urođeni strah, već naučeni. Kako smo se naučili imati tremu, jednako se možemo i odučiti od nje.

3. Duboko dišite i smiješite se

Time djelujete smirujuće i pozitivno na publiku, ali i na svoju tremu.

4. Pozitivne misli pred nastup

Sami sebi ponavljajte određene fraze:

 

Ovo je uspješna i vrhunska prezentacija.“, ili

Moja koncentracija je tako dobra, da mi govor ne predstavlja nikakav problem.“

Osjećam se odlično.“

Prezentacija je nevjerojatno lagana.“

Ljudi me odlično prihvaćaju.“

Moje pouzdanje raste, polako ali sigurno.“

5. Obratite pozornost kako razgovarate o svojim strahovima

Pred sam nastup nemojte lamatati rukama i urlati:

Ja mrzim prezentacije i govore. Toga se užasavam! Onesvijestit ću se!“.

Zašto? Kada razgovarate o strahu, ne slušaju vas samo drugi ljudi, već i vaš vlastiti podsvjesni um. Kao što možete utjecati na svoju podsvijest s pozitivnim izjavama, tako možete u nju utisnuti i negativne poruke, pa stoga obratite pozornost na načine kako razgovarate o svojim strahovima. Ne zaboravite da ste vi ono što mislite da jeste!

6. Budite prirodni

Nemojte kopirati gestikulaciju i mimiku nekog vrhunskog govornika:

Drži ruke ovako, pogled tamo, kreći se ovako…“

To vas samo opterećuje i dekoncentrira. Radije ispričajte publici zanimljivu priču na vaš način.

I još nešto! Ako ne vjeruješ u ono što govoriš, nisi uvjerljiv i publika će to osjetiti i kazniti.

Publika će vam oprostiti sve osim dosade. I zato im ponudite “začine” vrhunske prezentacije:

 • primjeri
 • pitanja
 • statistike
 • priče
 • fotografije
 • video clipovi
 • ankete
 • usporedbe.

S vremenom i iskustvom koje budemo imali u prezentiranju, postajemo sve bolji i uspješniji, a trema sve manja.

Javni nastup je ogledalo vas samih, vaša glavna ulaznica u svijet uspješnih profesionalnih uloga. I zato  – uzmite razvoj svoje karijere u svoje ruke i ne propustite tu šansu!

Davorka Biondić Vince

Vlasnica je i direktorica „Biondi” d.o.o. Završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu.  Za područje pregovaranja, komuniciranja, uvjeravanja i vještina prezentiranja dodatno se usavršavala na poslovnima školama u Njemačkoj za područja pregovaranja, komuniciranja, uvjeravanja i vještina prezentiranja: „MMCT“ Hannover, „HAUFE Akademie“ Bitzfeld, „COMMAX Consulting AG“ München, „GABLER Management Institut“ Wiesbaden.

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.