Kako se boriti protiv e-kriminala?

e-kriminal zicer plavi ured savjeti

 

E- poslovanje je primjena informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) kao podrške poslovnim aktivnostima koja nudi mnogo prednosti za tvrtke. No, pritom treba voditi računa i o mogućnostima zlouporabe tih kanala – o e-kriminalu.

Što je visokotehnološki kriminal, e-kriminal ili cyber kriminal?

Visokotehnološki kriminal, poznat i kao e-kriminal ili cyber kriminal, obuhvaća skup kaznenih djela koja podrazumijevaju uporabu interneta, računala ili nekih drugih elektroničkih uređaja.

Pojedini oblici e-kriminala izravno su vezani za računala, kao što su širenje opasnih elektroničkih virusa ili pokretanje DoS napada (engl. Denial of Service Attack) koji onesposobljavaju računalni sustav na način da on odbija izvršiti bilo koju uslugu ovlaštenog korisnika.

Ostali oblici e-kriminala obuhvaćaju prijevare, krađu identiteta, spam, govor mržnje, kaznena djela protiv intelektualnog vlasništva, kao i proizvodnju, posjedovanje i distribuciju spornog materijala.

Kako se zaštititi od e-kriminala?

  • informirajte se o sigurnosti na internetu,
  • primijenite sigurnosne savjete na sve oblike elektroničke komunikacije, uključujući i komunikaciju putem mobitela i slanjem SMS poruka,
  • informirajte članove obitelji o osnovama sigurnosti na internetu,
  • postavite osnovnu zaštitu na računalu protiv zlonamjernih softvera (engl. malware) kao što su virusi i računalni špijuni (engl. spyware),
  • ako je riječ o poduzeću, pobrinite se da vaše internet transakcije, kao i podaci o vašim klijentima, budu sigurne,
  • ako je riječ o poduzeću, osmislite politiku poštene uporabe na radnom mjestu i o njoj obavijestite svoje zaposlenike tako da ćete je unijeti u pojedinačne ugovore. Pratite uporabu interneta da biste bili sigurni da se ova politika poštuje.

Politika poštene upotrebe predstavlja niz pravila koje primjenjuje vlasnik, autor ili mrežni administrator, web-stranice ili usluge kojom se ograničava i propisuje način uporabe mreže, web-stranice ili sustava i daju smjernice kako ih treba koristiti.

Siniša Begović

Kroz svoju dugogodišnju menadžersku i konzultantsku karijeru konstantno se usavršava i radi na kompleksnim e-commerce i e-business sustavima s usmjerenjem na poslovni, idejni i funkcionalni aspekt. Sudjelovao je u stvaranju velikog broja e-projekata na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.