Oporezivanje zarade u poduzećima

oporezivanje zarade u poduzecima plavi ured

Malim poduzetnicima koji posluju kroz poduzeća, a to su najčešće društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) ili jednostavna društva (j.d.o.o.), zarada se izračunava na drugačiji način nego kod obrtnika.

Razlike u izračunavanju zarade

Prva razlika je u tome što su oni dužni knjižiti prihode po izdavanju računa (ili točnije: prema trenutku isporuke), a rashode po primitku računa (ili vremenu nastanka) pri čemu nije važan datum njihove naplate ili plaćanja.

Od početka 2017. godine bilo je moguće zatražiti utvrđivanje dobitka prema naplaćenome, pa će samo oni koji su dobili odgovarajuće rješenje Porezne uprave moći na taj način utvrđivati dobitak. Ovaj je način dostupan onima s ukupnim prihodima manjim od 3.000.000 kn, koji i PDV plaćaju po istom načelu.

Razlika između prihoda i rashoda kod poduzeća se naziva dobitkom, a taj je oporezovan porezom po stopi od 12% i 18%. Prva se primjenjuje na one koji su imali prihode manje od 3 milijuna kuna, a druga za ostale. Dodatno, u trenutku isplate dobitka fizičkoj osobi plaća se dodatnih 12% poreza na dohodak od isplaćenog dobitka. Stoga, otprilike 22,5% odnosno 27,84% ukupnog dobitka otići će na poreze.

Ako ste osnivač poduzeća koji u je u njemu i zaposlen, tada znate da vas vaša plaća košta i više od toga. Manje plaće opterećene su sa skoro 50% davanja, a veće i sa 60%. Ako ste i direktor, tada ste obvezni za doprinose primijeniti osnovicu od 5.030,35 kn u slučaju zaposlenosti u punom radnom vremenu.

Drugim riječima, kad si isplaćujete plaću iz svojeg poduzeća istovremeno morate na račun državnog proračuna platiti dodatni iznos koji će vam vaš knjigovođa obračunati, a koji će biti otprilike u visini gornjih postotaka. Naravno, isto se primjenjuje i za isplate ostalim zaposlenicima.

Zašto ne bih sve isplaćivao kao dobit?

Vjerojatno se sada i vama nameće pitanje koji mi često postave poduzetnici početnici na konzultacijama:

Ako je tolika razlika, zašto ja ne bih sve isplaćivao kao dobit, čak i ono što dajem zaposlenicima?”.

Evo nekoliko razloga:

  • Prije svega, porezni propisi nisu jedini po kojima morate postupati.
  • Svi koji za vas obavljaju rad trebaju kod vas biti zaposleni. S njima trebate sklapati ugovore o radu, isplaćivati im barem minimalne plaće, ili onolike kolike ste ugovorili. Budući da će biti zaposleni, morate za njih plaćati doprinose i poreze.
  • Ovo isto se odnosi i na vas kao osnivača ili direktora – ukoliko ste u svom poduzeću zaposleni.
  • Dapače, sve što zaposlenicima isplaćujete smatra se njihovom plaćom, i osim točno određenih iznosa s točno određenim svrhama, ne smije se isplaćivati drugačije.
  • Ako netko za vas radi, a nije kod vas zaposlen – radi na crno: niste im omogućili korištenje njegovih prava i u riziku ste plaćanja visoke kazne.
  • Nadalje, dobit se može isplaćivati samo ako doista postoji. Zato ste prije svake isplate dobiti dužni provjeriti u svojim poslovnim knjigama ima li još na raspolaganju neisplaćene dobiti iz ranijih godina, a ako je nema dužni ste izračunati svoj poslovni rezultat do tog trenutka, te si isplatiti samo dostajući iznos akontacije dobiti i istovremeno platiti 12% poreza i o tome izvijestiti poreznu upravu. Kad dobit za tu godinu i utvrdite, trebate obračunati i te akontacije koje ste si isplaćivali.

Ovo sve postaje prilično često nemoguća misija kod naših poduzetnika koji su skloni u poslovnim knjigama knjižiti sve rashode, a prihode ostvarivati mimo njih.

Također, ako ste u prethodnim godinama ostvarili gubitke, njih prvo morate pokriti, a tek razliku ćete si moći isplatiti.

Jednostavna društva su dužna četvrtinu dobiti spremati u rezerve sve dok ne izvrše doregistriranje u d.o.o.

Ako se odlučite podizati pozajmice od svog poduzeća, ne zaboravite svaki mjesec obveznu kamatnu stopu pribrojiti prihodima svojeg poduzeća… koji će opet ići u oporezivanje.

Na kraju

Kao zaključak bih rekla da je lako razmišljati o načinu isplate nečega što imate, što ste zaradili. Međutim, ako ste loše poslovali – takvih briga nećete imati! U našim uvjetima, biti poduzetnik je naporan i stresan posao i treba ga se prihvaćati samo ako ste toga svjesni. Od ove godine je porezna opterećenost ipak manja, ali je pričanje o tome prilično nepopularno. Mi koji smo u poduzetništvu više od 20 godina svjedočimo da se može.

Sretno!

Zorana Mavričić-Korošec

Obrazovana iz prava i ekonomije, poduzetnica više od 22 godine, od čega 13 godina vodi računovodstveni servis orijentiran primarno prema malim poduzetnicima. Čitavo vrijeme radi i kao savjetnik osobama koje tek razmišljaju o pokretanju malog biznisa i onima koji su tek zaplivali u poduzetničke vode te klijentima svojega Makora knjigovodstva.

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.