Kako paušalni obrt plaća doprinose?

pausalni obrt doprinosi

Obveza svakog poduzetnika je do 15. u mjesecu platiti svoje doprinose za prethodni mjesec. Koji su točno iznosi doprinosa za 2024. godinu u paušalnom obrtu te koji iznos uplaćujete ako ste otvorili paušalni obrt sredinom mjeseca saznajte u našem kalkulatoru doprinosa!

Preuzmite naš kalkulator doprinosa!

Otvorili ste paušalni obrt sredinom mjeseca i želite znati kolike doprinose trebate uplatiti? Kako bismo vam olakšali muke, izradili smo kalkulator doprinosa za takve slučajeve, a preuzeti ga možete ovdje:

Kako koristiti kalkulator?

Na primjer, Jura Plavić je otvorio paušalni obrt 17.1.2024. godine. Zanima ga kolike doprinose mora platiti za siječanj 2024. godine. Od točnog iznosa dijele ga sljedeća 2 koraka:

  1. Upišite datum početka poslovanja i unesite svoj OIB u polje „Poziv na broj“

Kao datum početka poslovanja Jura Plavić navodi 17.1.2024. godine, a kao zadnji dan mjeseca poslovanja stavlja 31.1.2024. godine. Jaro također unosi svoj OIB u polje “Poziv na broj” kako bi njegove uplate kasnije bile pravilno evidentirane.

doprinosi 2024. sredinom mjeseca zicer plavi ured (1)

 

  1. Platite doprinose za sljedeći mjesec

Jura uplaćuje dobivene iznose od ukupno 110,12 EUR na navedene uplatne račune s pripadajućim pozivima na broj općom uplatnicom ili online bankarstvom.

Kako dalje plaćati doprinose?

Daljnji doprinosi plaćaju se 227,76 EUR mjesečno za 2024. godinu:

doprinosi 2024. mjesecni zicer plavi ured 2

 

Što ako zakasnim s plaćanjem doprinosa?

Iako nije poželjno, poduzetnicima se ponekad potkrade i kašnjenje u vezi plaćanja doprinosa. Razlozi za to su razni, od nedostatka vremena do kasnijeg knjiženja transakcije zbog vikenda.

Ukoliko ste propustili uplatiti svoje doprinose do 15. u mjesecu, plaćate zatezne kamate po zakonski propisanoj stopi. Ipak, budući da postoje razni kalendari i alati za podsjetnike, savjetujemo vam da čuvate svoje živce i novce tako da doprinose plaćate na vrijeme!

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.