Kako platiti paušalni porez i prirez na dohodak?

pausalni porez i prirez na dohodak 2021 zicer plavi ured

Otvorili ste paušalni obrt te ste s time postali obveznici paušalnog oporezivanja. To znači da ćete plaćati „paušalni“ porez na temelju iznosa upisanog u RPO obrazac (ako ste tek otvorili obrt) ili na temelju ostvarenih ukupnih godišnjih primitaka evidentiranih u PO-SD obrascu (točka 8.). Donosimo vam upute kako postupati u oba slučaja.

  1. Predujam poreza

Što je predujam?

I prije nego ste krenuli s poslovanjem dužni ste plaćati predujmove poreza. Predujmovi poreza su porezi koje plaćate unaprijed, a temelje se ili na prometu koji ste prijavili Poreznoj upravi na RPO obrascu da ćete ostvariti u prvoj godini poslovanja ili temeljem PO-SD obrasca iz prethodne godine.

Za detaljnije izračune o iznosima predujmova, preuzmite sljedeći simulator dohotka:

Paušalni predujam poreza plaća se tromjesečno, do posljednjeg dana svakog tromjesečja (do 31.03., 30.06., 30.09. i 31.12.), i to u svoti koja je umnožak broja mjeseci tromjesečja za koje je obveza utvrđena i utvrđenog paušalnog mjesečnog poreza.

Primjer uplaćivanja predujma paušalnog poreza

Obrtnik Jura Plavić otvorio je obrt 1.5.2024. godine. Prilikom otvaranja obrta na RPO obrascu prijavio je 7.500,00 EUR predviđenog dohotka.

kalkulator pausalnog poreza 2024.

Na temelju predviđenih primitaka za tekuću godinu u visini do 7.500 EUR Jura plaća sljedeće predujmove:

  • do 30.06.2024. u iznosu od 33,90 EUR (za dva mjeseca svibanj i lipanj),
  • do 30.09.2024. u iznosu od 50,85 EUR,
  • do 31.12.2024. u iznosu od 50,85 EUR.
  • do 15.01.2025. predaje poreznu prijavu (obrazac PO-SD) na temelju koje se utvrđuje porezna obveza i novi predujmovi,
  • do 31.03.2025. plaća nove predujmove.

Primjer uplatnice za predujam poreza:

pausalni porez uplatnica 2024. plavi ured (1)

*u polja XXXX upisuje se OIB platitelja – osobni identifikacijski broj

 

  1. Što plaćam na kraju poslovne godine?

Do 15. siječnja Poreznoj upravi predajete PO-SD obrazac o ukupnim naplaćenim primitcima koje ste ostvarili tijekom prethodne godine. PO-SD obrazac je završno izvješće temeljem kojeg definirate koliko ste stvarno dužni platiti poreza.

U PO-SD obrascu moguća su 3 scenarija vezana za plaćanje poreza i prireza na dohodak:

  1. Promet u PO-SD obrascu odgovara poreznom razredu prema kojemu ste plaćali predujmove poreza na dohodak – u ovom slučaju nemate nikakve dodatne obveze plaćanja poreza.
  2. Promet po PO-SD obrascu je veći nego promet po kojemu ste plaćali predujmove poreza na dohodak – u ovom slučaju ste dužni uplatiti do 15. siječnja razliku poreza i prireza prikazanog u PO-SD obrascu.
  3. Promet po PO-SD obrascu je manji nego promet po kojem ste plaćali predujmove poreza na dohodak – u ovom slučaju imate pravo na povrat više uplaćenog poreza, ili tu preplatu možete koristiti prilikom plaćanja novih predujmova.

Ovisno od ostvarenih ukupnih godišnjih primitaka godišnji paušalni porez od 12% na dohodak za samostalnu djelatnost za 2024. godinu utvrđuje se u 5 razina:

porezni razredi 2024. zicer plavi ured

 

Paušalni porez na dohodak plaća se tromjesečno, do posljednjeg dana svakog tromjesečja (31.03., 30.06., 30.09. i 31.12.2024. godine) u svoti koja je umnožak broja mjeseci tromjesečja za koje je obveza utvrđena i utvrđenog paušalnog mjesečnog poreza.

Do 15. siječnja sljedeće kalendarske godine dužni smo opet predati PO-SD obrazac, a detaljnije upute pročitajte u vodiču Kako popuniti i poslati PO-SD obrazac.

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.