SPAM – Što je i kako se zaštititi?

spam zicer plavi ured savjeti

E- poslovanje je primjena informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) kao podrške poslovnim aktivnostima koja nudi mnogo prednosti za tvrtke. No, pritom treba voditi računa i o mogućnostima zlouporabe tih kanala – o e-kriminalu.

Što je SPAM?

Spamom se smatra neželjena elektronička pošta ili neželjene objave u tematskim grupama (engl. newsgroups). Općenito gledano, to je elektronska pošta poslana na spisak adresa ili tematske grupe u kojoj se reklamira neki proizvod.

Spameri obično šalju e-poštu na spisak od milijun adresa i očekuju da će samo mali broj čitatelja reagirati na njihovu ponudu. Spamovi su postali jedan od glavnih problema za sve korisnike interneta.

Termin SPAM potječe iz čuvenog skeča skupine Monty Pyton koji se prikazivao u vrijeme kada se spam pojavio na internetu.

Pa jest ćemo Spam, paradajz sa Spamom, jaja sa Spamom, jaja sa slaninom i Spamom“.

Inače, Spam je robna marka poduzeća Hormel za mesni proizvod koji je bio popularan među vojnicima SAD-a za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Kako se zaštititi od SPAM-a?

  • Šifrirajte vašu adresu e-pošte – umjesto objavljivanja adrese e-pošte u standardnom formatu, možete je šifrirati. Da bi se šifrirana adresa e-pošte vratila u funkcionalan format, potrebno je da je dešifrira ljudski um. Šifrirana adresa e-pošte može izgledati ovako: vašeime et nazivdomena točka com, dok bi ista ovakva nešifrirana adresa izgledala vašeime@nazivdomena.com.
  • Sakrijte vašu adresu e-pošte u slici.
  • Šifrirajte vašu adresu e-pošte – ukoliko morate objaviti aktivan link na adresu e-pošte, možete je šifrirati na način da ne bude čitljiva spambotovima koji prikupljaju adrese sa web stranica. U tome vam može pomoći ova usluga Hivelogic.
  • Sakrijte svoju adresu e-pošte pomoću testa – uz pomoć alata Scr.im možete zaštititi svoju adresu e-pošte. Na početnoj stranici unesite svoju adresu e-pošte, a ova stranica će Vam dati veoma kratki skriveni URL, zajedno s prilagođenim HTML linkovima tako da svoju e-adresu možete dijeliti na Twitter-u, Facebook-u u okviru HTML dokumenata i na forumima.
  • Ne dijelite vašu adresu e-pošte – na kraju možete uopće ne dijeliti svoju e-mail adresu. Napravite privremene prijemne sandučiće (engl. inbox) ili obrasce preko kojih Vas mogu direktno kontaktirati. Na primjer, whspr.me vam omogućava kreiranje privremenih obrazaca preko kojih će se poruke prebacivati na Vašu adresu e-pošte. Korisnici moraju dokazati da su ljudska bića uz pomoć CAPTCHA testa.
Siniša Begović

Kroz svoju dugogodišnju menadžersku i konzultantsku karijeru konstantno se usavršava i radi na kompleksnim e-commerce i e-business sustavima s usmjerenjem na poslovni, idejni i funkcionalni aspekt. Sudjelovao je u stvaranju velikog broja e-projekata na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.