Račun – kada ga izdajete?

Planirate li neke račune pomaknuti u narednu godinu, u kojoj će oporezivanje biti manje? Provjerite što će se dogoditi! Ako ste i vi među onim poduzetnicima koji izdaju račune, primjerice: u dogovoru sa kupcem, po primitku plaćanja, početkom mjeseca… OBAVEZNO pročitajte ovaj tekst!

Račun smo dužni ispostavljati u onom trenutku kada dođe do isporuke nekog dobra ili usluge. Ako se radi o usluzi koja traje dulje vrijeme, tada smo na kraju poreznog razdoblja (u većini slučaja: mjeseca) dužni izdati račun za dio usluge isporučen u tom poreznom razdoblju.

Zapravo, da budem točnija, u tom trenutku smo se dužni porezno zadužiti, a to najčešće činimo kroz račun. Osim toga, putem tog dokumenta i naš će kupac moći priznati u svom knjigovodstvu i PDV i trošak.

Izdavanje računa u praksi

Da vidimo na konkretnom i zornom primjeru praktično značenje ovog pravila:

Kupcu ste isporučili neka dobra ili usluge 30.12. Nastupili su praznici, neradni dani… pa ste račun za to napisali tek sa 4.01. naredne godine.

Ako ste na računu naznačili kao datum isporuke 30.12., i vaš knjigovođa, i onaj vašega kupca će znati da se taj račun knjiži u 2016. poslovnu godinu – vama kao prihod i obveza PDV-a (ako ste u sustavu), a njemu kao trošak i pretporez.

Međutim, ako ste se ‘zabunili’, pa čak i kao datum isporuke prikazali datum iz prethodne godine – počinili ste porezni prekršaj.

Dodatno trebate paziti i sa pravilima slijednosti brojeva računa i eventualnom njihovom fiskalizacijom što ujedno i doprinosi smanjivanju opisanih ‘pogreški’.

S ovime je usko povezana i tematika kompenzacija. Naime, vrlo često se u praksi među malim poduzetnicima smatra da u slučaju međusobnog kompenziranja isporuka nije niti potrebno izdavati račune, budući da neće doći do novčanog tijeka. To je još jedna iluzija, upravo iz razloga što se oba poduzetnika trebaju porezno zadužiti i ispravno obračunati svoje prihode i rashode.

Sretno!

Zorana Mavričić-Korošec

Obrazovana iz prava i ekonomije, poduzetnica više od 22 godine, od čega 13 godina vodi računovodstveni servis orijentiran primarno prema malim poduzetnicima. Čitavo vrijeme radi i kao savjetnik osobama koje tek razmišljaju o pokretanju malog biznisa i onima koji su tek zaplivali u poduzetničke vode te klijentima svojega Makora knjigovodstva.

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.