Kako vam online edukacija može pomoći da ispunite svoje ciljeve?

online edukacija zicer plavi ured

Tražite posao ili želite napredovati na postojećem? Ciljevi koje želite postići čine vam se neostvarivim? Ovi besplatni alati će vam pomoći da budete korak ispred drugih!

Rješenje je jednostavno, trebate se stalno obrazovati. Onog trenutka kada ste završili formalno obrazovanje, prava avantura s cjeloživotnim učenjem tek kreće. Glavna razlika je u pristupu pošto vas više nitko neće tjerati na edukaciju te nema formalnih okvira, osim ako ih sami ne postavite.

Uz trenutno stanje na tržištu rada, cjeloživotnim učenjem stalno održavate konkurentnost na tržištu, bilo da želite pronaći posao, napredovati na postojećem ili ga promijeniti. Osim toga na ovaj način si dižete samopouzdanje pošto se radi o novim znanjima i vještinama koje do tada niste imali. Samim time ćete biti otvoreniji prema novim prilikama i motiviraniji, pa tako dugoročno vaš cilj postaje stalno osobno napredovanje bez krajnjih granica.

Na sreću, ima puno online resursa koji vam mogu donijeti nova relevantna znanja te su uz to besplatni. Na njima možete naći edukacije s Ivy League sveučilišta poput Harvarda, Yalea, Browna, Columbije, Pennsylvanije, neprofitnih organizacija poput Amnestyja, umjetničkih institucija poput MoMA-e i kompanija poput Microsofta.

Neka od tih sveučilišta čak omogućavaju da na njima steknete diplomu ili certifikat, ali ćete ipak za to morati izdvojiti neka sredstva. Naravno, čak i ako ne dobijete diplomu, činjenica da ste završili edukaciju izgledat će jako pozitivno u vašem životopisu.

Kako krenuti s online edukacijom?

1. Napravite listu stvari koje želite naučiti.

Razmislite o svim područjima koja su vas zanimala, ali niste imali prilike učiti o njima do sada. Uz područja vezana uz vaše područje rada razmislite o neočekivanim edukacijama koje vam mogu donijeti potpuno nove poglede.

2. Pronađite platformu na kojoj ćete učiti i registrirajte se.

U članku možete pronaći nekoliko istaknutih platformi (Udemy, Coursera, edX, TED-Ed i Academic Earth), ali ima ih još puno dostupnih, pa tako među ostalim možete učiti i preko audio podcast emisija ili YouTubea. Većina ih ima mobilne aplikacije pa možete svako mjesto pretvoriti u svoju privatnu učionicu.

3.Stavite edukaciju u svoj kalendar!

Ako ovom ne pristupite ozbiljno, jako brzo ćete uz svakodnevne obveze zaboraviti na svoje ciljeve.

4. Fokusirajte se za vrijeme učenja.

Facebook i ostale društvene mreže mogu čekati dok vam predavanje ne završi.

5. Budite aktivni!

Ako predavanje ima domaće zadaće ispunjavajte ih, postavljajte pitanja ako je moguće i radite bilješke.

Udemy

.

Udemy vam omogućava jednostavnu pretragu više od 100.000 tečajeva po kategorijama, pa tako možete pronaći sve od dizajna i marketinga do lifestylea i glazbe. Nedavno su na dijelu platforme namijenjenom za tvrtke, predstavili Health i wellness kategoriju koja nudi zaposlenicima tečajeve poput meditacije, joge, ergonomije i ponašanja u stresnim situacijama.

Coursera

.

Jedna od najpoznatijih platformi za edukaciju krenula je s besplatnim tečajevima radi popularizacije te je nakon nekog vremena pokrenula naplatu, no i dalje se mogu naći odlični besplatni materijali. Sve ove platforme ruše barijere u obrazovanju, ali Coursera je otišla korak dalje i krenula s modelom stipendija za plaćene tečajeve, a čak 60% stipendista dolazi iz zemalja s ekonomijama u razvoju.

edX

.

EdX uz velik izbor tečajeva ima i zanimljiv blog koji pokriva priče o uspjehu polaznika te vam kroz sadržaj predstavlja mogućnosti edukacije. Primjerice blog 4 tečaja o osobnim financijama koje vam mogu unaprijediti život inspiriran riječima Warrena Buffetta, da bi svako dijete trebalo učiti o financijama, vas vodi kroz tečajeve razlike cijene i vrijednosti, investicija i zdravih navika o novcu.

 

TED-Ed

.

TED-Ed je ekstenzija popularne TED platforme za širenje dobrih ideja koja se fokusira na inicijative za učenje. Njihova misija je poticati ideje učitelja i učenika diljem svijeta kroz originalne animirane video sadržaje, interaktivne lekcije i dovođenje TED-a u njihove škole. U mreži sudjeluje čak 250,000 učitelja, a priču o njima možete pogledati i u kratkom uvodnom videu.

Academic Earth

 .

Academic Earth je kreiran na ideji da svatko zaslužuje edukaciju na svjetskom nivou kako bi smanjili barijere koje postoje u akademskom svijetu. Upravo zbog toga svi tečajevi na ovoj platformi su besplatni te također proizvode svoj originalni video sadržaj. Primjer je ovaj petominutni video o stvaranju protagonista za kreativne pisce ispričan kroz skiciranje u bilježnici i naraciju.

Uz sve prilike za učenje treba naglasiti da većina platformi omogućava da i sami postanete predavači. Postoji jako puno usko specijaliziranih edukacija koje pronalaze svoje tržište pa je spektar tema vrlo širok. Iako je za to potrebno puno pripreme i rada, dugoročno vam ovako nešto može biti odličan izvor pasivnog prihoda i tako učenik na kraju postaje učitelj.

Foto: Udemy, Coursera, EdX, TED-ed, Academic Earth

Tomislav Pancirov

Završio je Marketing na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a interes za oglašavanjem pokazuje još iz gimnazijskih dana. Karijera mu je u potpunosti fokusirana na digitalne kanale te je kroz zadnjih 7 godina radio komunikacijske strategije i oglasne kampanje za neke od najvećih klijenata u regiji. Piše blog tomislavpancirov.com koji pokriva teme digitalnog marketinga i modernog poslovanja.

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.