Prijava patenta u 6 koraka

 

1. Što je patent?

Patent je isključivo pravo priznato za izum koji nudi novo rješenje nekog tehničkog problema. Izum može biti iz bilo kojeg područja tehnike i mora biti nov, inventivan i industrijski primjenjiv

 

Patentom se ne može zaštititi ideja, nego isključivo tehničko ostvarenje u vidu proizvoda, postupka ili primjene

2. Kome podnosim Zahtjev za priznanje patenta, što Zahtjev sadrži?

Za podnošenje prijave patenta Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo je potrebno dostaviti popunjen P-1 obrazac, dokaz o uplati troškova postupka i upravnih pristojbi i tekst patentne prijave koji je u skladu s čl. 5. do 8. Pravilnika o patentu.
.
Patentna prijava sadrži opis izuma, patentne zahtjeve i sažetak te crteže ako se na njih poziva u opisu izuma. Za pomoć možete pogledati:

3. Trajanje postupka za priznanje patenta

Postupak priznanja patenta započinje podnošenjem prijave Zavodu. Nakon utvrđivanja datuma podnošenja, teče zakonsko razdoblje od 18 mjeseci tijekom kojeg se tehnički sadržaj prijave čuva u tajnosti. U navedenom razdoblju provodi se formalna provjera patentne prijave čime se utvrđuje ispunjava li prijava sve zakonske uvjete za objavu. Ako uvjeti nisu ispunjeni, Zavod poziva prijavitelja da u zakonskom roku ukloni nedostatke.Prijava se nakon 18 mjesečnog razdoblja objavljuje u Hrvatskom glasniku intelektualnog vlasništva, i nakon objave je dostupna u bazi podataka na web stranici Zavoda.


Iako postupak priznanja patenta može potrajati (čak!) nekoliko godina, važno je napomenuti da se zaštita uvjetno ostvaruje
od datuma podnošenja prijave patenta.

 

4. Troškovi postupka za priznanje patenta

Prilikom podnošenja prijave patenta potrebno je uplatiti 159,27 eur za naknadu osnovnih troškova formalnog ispitivanja do objave. Troškovi objave prijave patenta i održavanja patenta prve 2 godine uključeni su u ovu cijenu.

Detaljni popis ostalih troškova koji mogu uključivati troškove Zahtjeva za izradu izvještaja o pretraživanju stanja tehnike, izrade pisanog mišljenja o patentibilnosti, Zahtjeva za provođenje postupka potpunog ispitivanja, održavanja patenta i dr. nalaze se na Popisu osnovnih troškova postupka za priznanje i održavanje patenta.

 

5. Trajanje i obuhvat patentne zaštite

 Zaštita patentom traje 20 godina od datuma podnošenja prijave patenta.

Nakon isteka zaštite izum je slobodan za korištenje bez naknade. Patent vrijedi samo na teritoriju zemlje u kojoj je pravo priznato. O mogućnost ostvarivanja patentne zaštite izvan Republike Hrvatske možete se informirati na stranicama DZIV-a:

6. Tko mi u tom procesu može pomoći?

 

1. INCENTIV – javni informacijsko-uslužni centar Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, koji pruža stručnu informacijsku pomoć svima koji žele učinkovito zaštititi, koristiti odnosno upravljati intelektualnim vlasništvom.

2. Patentni zastupnici – popis ovlaštenih zastupnika upisanih u registar je objavljen na stranicama DZIV-a

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.