Zaštita žiga u 6 koraka

zastita ziga zicer plavi ured

 

 

1. Što je žig i zašto ga štititi?

Žig (engl. trademark) je isključivo pravo priznato za znak koji služi za razlikovanje proizvoda i/ili usluga jedne osobe od ostalih osoba u gospodarskom prometu. Žigom je moguće zaštititi ime, logotip, amblem, etiketu ili druga razlikova obilježja vašeg proizvoda i/ili usluge. Osnovni uvjeti koje neki znak mora zadovoljiti da bi mogao postati žig jesu da je razlikovan te da nije sličan nekom ranijem žigu.

Žig osigurava vlasniku isključivo pravo na stavljanje u promet proizvoda i/ili usluga obilježenih njime. Zaštitom smanjujete mogućnost (i nehotične) povrede svojih prava.

2. Što se ne može štititi?

Žig mora individualizirati Vaše proizvode i/ili usluge, odnosno omogućavati njihovo razlikovanje na tržištu od ostalih iste ili slične vrste.

Slijedom toga, neće se moći registrirati znakovi koji se ne mogu grafički prikazati, nemaju nikakav razlikovni karakter, koji su uobičajeni u svakodnevnom govoru, koji služe za opisivanje nekih svojstava (vrste, količine, kakvoće, zemljopisnog podrijetla i drugo) ili dovode u zabludu.

3. Postupak zaštite žiga u Hrvatskoj

Svaki znak koji želite štititi žigom prijavljuje se zasebnom prijavom, čiji je sastavni dio popis proizvoda i/ili usluga na koje se znak odnosi, a koji mora biti sastavljen u skladu s Međunarodnom klasifikacijom proizvoda i usluga za potrebe registracije žigova (tzv. Nicanskom klasifikacijom).

Prijava žiga Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo podnosi se na Obrascu Ž-1, uz obavezno priložen dokaz o uplati propisane upravne pristojbe i naknade troškova ispitivanja.

Uvjeti zaštite i postupak registracije žiga u Hrvatskoj propisani su Zakonom o žigu i Pravilnikom o žigu.

Prije podnošenja prijave korisno je izvršiti pretraživanje baze podataka registriranih i prijavljenih žigova u Hrvatskoj radi utvrđivanja postoje li već identični ili slični žigovi, kako biste izbjegli nepotrebne troškove odnosno sporove.

Uobičajeno trajanje cijelog postupka je 12  mjeseci.

Prijavu za registraciju žiga u Hrvatskoj moguće je podnijeti i putem interneta koristeći uslugu Državnog zavoda za intelektualno vlasništva e-Prijava, pri čemu osim učinkovitog postupka prijave ujedno smanjujete njegove troškove.

4. Pristojbe i troškovi

Za stjecanje i održavanje u vrijednosti žiga u Hrvatskoj plaćaju se upravne pristojbe i naknade troškova upravnoga postupka u skladu s posebnim propisima kojima su predviđene i brojne olakšice, koje bitno smanjuju sveukupne troškove vezane uz postupak zaštite žiga.

Tako su pojedine kategorije pristojbenih obveznika, uz obavezno podnošenje zahtjeva za oslobađanje od plaćanja, oslobođene u cijelosti obveze plaćanja upravnih pristojbi, odnosno djelomično oslobođene od plaćanja naknada troškova upravnog postupka.

Razrada pristojbi i troškova prikazana je ovdje.

5. Trajanje i obuhvat zaštite žiga

Zaštita žigom u Hrvatskoj, kao i u mnogim zemljama, vrijedi 10 godina, računajući od datuma prijave. Vrijeme zaštite može se produžavati neograničeno na razdoblja od 10 godina, uz pravovremeno podnošenje zahtjeva (u pravilu prije isteka važenja prethodnih 10 godina) i plaćanje odgovarajućih pristojbi i naknada troškova.

Zaštita žiga ostvaruje se prema teritorijalnom načelu, odnosno zaštita vrijedi samo na teritoriju zemlje u kojoj je to pravo priznato. O mogućnostima međunarodne zaštite dizajna možete pogledati na stranicama  DZIV-a.

 

6. Tko mi u tom procesu može pomoći?

INCENTIV – javni informacijsko-uslužni centar Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, koji pruža stručnu informacijsku pomoć svima koji žele učinkovito zaštititi, koristiti odnosno upravljati intelektualnim vlasništvom.

Korisnu profesionalnu pomoć prije podnošenja prijave, uslugu vođenja postupka pred Državnim zavodom, te kasnije zastupanje u eventualnim upravnim i sudskim postupcima, mogu Vam ponuditi registrirani zastupnici u području industrijskog vlasništva.

 

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.