Jeste li prešli prag od 40.000 € zbog konverzije valuta?

 

Ako poslujete s inozemstvom, postoji mogućnost da vam stigne obavijest Porezne uprave da ste prešli prag od 40.000 €. No, vi ste sigurni da ste tijekom tekuće godine zaradili manje od navedenih 40.000 €. O čemu se radi i koje je rješenje – donosimo vam u nastavku!

Kao institucija kojoj poduzetnici vjeruju svakodnevno dobivamo upite u vezi raznih situacija s kojima se naši korisnici susreću. Nedavno nam je stigao upit paušalnog obrtnika:

Obrtnik sam s paušalnim oporezivanjem i danas sam dobio obavijest da sam prekoračio limit od 40.000 . Samim time Porezna mi je javila da moram ući u sustav PDV-a. Naravno, ostao sam šokiran jer znam da su moji ukupni prihodi u tom razdoblju bili nešto ispod 26.500 € i da je nemoguće da sam napravio promet koji je njihov sustav zabilježio.

U istom trenu generirao sam sve promete na poslovnom računu u PDF te pogledao knjigu prometa i sve račune da mi slučajno nije nešto promaklo. Naravno, utvrdio sam da na svoj račun nisam primio ni 26.500 €, a kamoli 41.000 € koje su oni spomenuli“.

O čemu se radi?

Sljedeći korak bilo je kontaktiranje Porezne uprave čija je referentica utvrdila sljedeće:

  • naš poduzetnik ima multivalutni žiro račun u određenoj banci,
  • naš poduzetnik posluje s inozemstvom,
  • naš poduzetnik naplaćuje svoje usluge u stranim valutama,
  • naš poduzetnik redovito konvertira te strane valute u kune kako bi ih mogao koristiti.

Budući da u Hrvatskoj službena valuta hrvatska kuna, da bi obrtnik svoju zaradu mogao koristiti, mora je prvo konvertirati iz strane valute u hrvatske kune.

Porezna uprava u svom sustavu vidi samo promete po žiro računu, no ne i odakle su ti prometi došli. Iz tog razloga tu konverziju iz strane valute vidi kao promet na kunskom dijelu računa i zbog toga ispada da je naš poduzetnik prešao 39.816,84 € prometa.

Koje je rješenje?

Ako ste se našli u takvoj situaciji, rješenje je sljedeće:

  1. Evidentirajte sve ostvarene promete po žiro računu,
  2. Pošaljite Poreznoj upravi napomenu da se radi o konverziji s multivalutnog računa: „Razlika od XXX kuna odnosi se na konverzije drugih valuta u kune na multivalutnom računu obrta“,
  3. Priložite izvod sa žiro računa kako bi se potkrijepile tvrdnje,
  4. Pričekajte odgovor Porezne uprave i provjerite je li sve u redu.

To je na kraju učinio i naš poduzetnik:

Problem smo riješili tako da sam Poreznoj upravi e-mailom napisao napomenu da koristim multivalutni račun na kojem iznos koji primim u eurima moram konvertirati u kune kako bih ih mogao koristiti. Nakon što sam im poslao izjavu, rekli su da je sve OK i da će manualno korigirati promet“.

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.