Pravne obveze u slučaju rada od kuće

pravne obveze rad od kuce plavi ured

Rad od kuće, odnosno rad na izdvojenom mjestu rada, kako to naziva važeći Zakon o radu, došao je u prvi plan uslijed situacije otežanog poslovanja uzrokovane koronavirusom (COVID-19). Posljedično, mnogi poslodavci će svojim zaposlenicima omogućiti daljnji povremeni ili stalni rad od kuće.

Što mora sadržavati ugovor o radu od kuće?

U slučaju rada od kuće radnika, odnosno direktora društva koji kao radnik obavlja poslove temeljem ugovora o radu, propisana je obveza da takav ugovor o radu mora, osim podataka koje mora imati svaki ugovor o radu, sadržavati i dodatne podatke:

  • o radnom vremenu,
  • strojevima, alatima i opremi za obavljanje poslova koje je poslodavac dužan nabaviti, instalirati i održavati,
  • uporabi vlastitih strojeva, alata i druge opreme radnika i naknadi troškova u svezi s time,
  • naknadi drugih troškova radniku vezanih uz obavljanje poslova
  • te načinu osposobljavanja i stručnog usavršavanja radnika.

Kako izgleda ugovor o radu od kuće?

Tako bi odredba koju u slučaju rada na izdvojenom mjestu rada treba sadržavati ugovor o radu mogla glasiti:

Radno vrijeme Radnika je od ponedjeljka do petka od 8:00 do 16:00 sati.

Radnik će obavljati poslove radnog mjesta korištenjem vlastitog osobnog računala, skenera i printera te Radnik izričito prihvaća da će sam snositi sve troškove koji nastanu prilikom rada na izdvojenom mjestu rada.

Poslodavac će Radnika koji obavlja poslove na izdvojenom mjestu rada osposobljavati i stručno usavršavati na jednak način kao i ostale radnike, a sukladno internom programu osposobljavanja Poslodavca.

Radnik je obvezan voditi evidenciju o radnom vremenu te istu svakodnevno na kraju radnog vremena dostavljati Poslodavcu.“

Naknadne izmjene ugovora o radu

Ako zbog svih okolnosti niste stigli napraviti pisane izmjene ugovora o radu i uvesti potrebnu klauzulu, navedeno bi trebalo napraviti naknadno (pogotovo ako će radnik ubuduće ponekad raditi od kuće), jer bi u suprotnom inspektorat rada mogao poslodavcu izreći upravnu mjeru (nema propisane novčane kazne) i naložiti sklapanje izmjena ugovora o radu.

Na što je potrebno obratiti pažnju?

Potrebno je istaknuti kako zakon zabranjuje da se ugovor za rad od kuće sklopi za obavljanje poslova za koje su propisani posebni uvjeti rada (npr. rukovanje stolnom kružnom pilom) i koji se obavljaju u skraćenom radnom vremenu (npr. poslovi gdje su radnici izloženi kemikalijama).

Prilikom rada od kuće ne smije se zaboraviti na potrebu vođenja evidencije o radnom vremenu (propisano Zakonom o radu i Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima), s time da se može radnika koji radi od kuće zadužiti za redovno vođenje i dostavljanje evidencije, ali je uvijek poslodavac odgovoran da je evidencija pravilno i točno vođena, jer u suprotnom može prekršajno odgovarati.

Dominik Musulin

Dominik Musulin prakticira pravo tako da kao odvjetnik pruža pravne savjete i zastupa strane i domaće klijete, sve s fokusom na područje radnog prava, trgovačkog prava, prava u vezi nekretnina, rješavanja sporova i naplate potraživanja. Oduvijek je znao da se želi baviti pravom, u njemu se pronašao i uživa, a kaže da mu je poseban gušt vidjeti zadovoljnog klijenta.

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.