Može li paušalni obrtnik plaćati veće doprinose od 1.392,40 kn?

moze li pausalni obrtnik placati vece doprinose zicer plavi ured

Često je pitanje obrtnika koji plaćaju paušalne poreze mogu li plaćati doprinose više od zakonom propisanih 1.392,40 kn. Moguće je plaćati doprinose više od onih zakonom propisanih, a u nastavku donosimo na koji način.

Prilikom otvaranja obrta Porezna uprava obrtnicima izdaje rješenje o plaćanju obveznih doprinosa u iznosu 1.392,40 kn za 2022. godinu. U tom rješenju definirana je osnovica za obračun doprinosa te postoci doprinosa za svaki pojedini doprinos:

 • mirovinsko I. stup – 15%,
 • mirovinsko drugi stup – 5% i
 • zdravstveno osiguranje – 16,50%.

Više o plaćanju doprinosa za paušalne obrtnike pročitajte u našem vodiču Kako paušalni obrtnik plaća doprinose?.

Kako se izračunava osnovica za obračun doprinosa?

Osnovice za obračun doprinosa za sva obvezna osiguranja u RH utvrđuju se za svaku kalendarsku godinu prema prosječno isplaćenoj mjesečnoj plaći kod pravnih osoba u RH u razdoblju od siječnja do kolovoza prethodne godine prema objavi Državnog zavoda za statistiku.

Prema članku 70. Zakona o doprinosima, ta osnovica se množi koeficijentom 0,40 i na istu se obračunavaju doprinosi prema gore navedenim postotcima.

Zašto bi obrtnik uplaćivao veće doprinose?

Usporedbe radi, osnovica za obračun minimalne plaće za 2022. godinu je 4.250,00 kn, dok je osnovica za obrt s paušalnim oporezivanjem 3.672,40 kn.

Usporedbom ove dvije osnovice vlasnici obrta s paušalnim oporezivanjem postaju svjesni da će im prava koja proizlaze iz radnog odnosa, a osobito buduća mirovina, biti vrlo mala.

Kako ostvariti mogućnost više mirovine?

Ukoliko kao paušalni obrtnik želite ostvariti mogućnost više mirovine možete birati između dvije opcije:

 1. povećanje osnovice za obračun doprinosa,
 2. uplatu u III. mirovinski stup osiguranja.

U nastavku istražujemo navedene opcije:

 1. Povećanje osnovice za obračun doprinosa

Prema članku 203. stavku 2 Zakona o doprinosima, svaki obveznik doprinosa može izabrati višu osnovicu za obračun doprinosa od mjesečne osnovice propisane za osnovu po kojoj je osiguran, odnosno može izabrati viši koeficijent za izračun više osnovice (1,0 ili 2,0 ili 3,0 ili 4,0 ili 5,0 ili 6,0).

Ova informacija posebno je zanimljiva novim obrtnicima koji planiraju odlazak u mirovinu za nekoliko godina jer na taj način mogu zadržati prosjek mirovine koji su ostvarili radom u minulom periodu.

Kako podnijeti zahtjev za uplaćivanje većih doprinosa?

Zahtjev se podnosi na IVO-DOP obrascu koji se predaje nadležnoj Poreznoj upravi te će se temeljem istoga izdati novo rješenje za obračun doprinosa.

U slučaju paušalnih obrta prvi mogući koeficijent za obračun je 1 te, budući da je prosječna bruto plaća 9.181,00 kn, iznosi doprinosa koje ćete plaćati ukoliko izaberete uvećanu osnovicu je sljedeći:

  • mirovinsko I. stup – 15% – 1.4350,55 kn,
  • mirovinsko II. stup – 5% – 476,85 kn,
  • zdravstveno osiguranje – 16,50% – 1.573,61 kn

odnosno ukupno 3.481,01 kn mjesečno.

 1. Uplata u III. mirovinski stup osiguranja

Uplatom u III. stup mirovinskog osiguranja paušalni obrtnik uplaćuje određeni iznos u vlastitu dobrovoljnu mirovinsku štednju kako bi ostvario veću mirovinu u budućnosti.

Ova opcija je osobito zanimljiva obrtnicima koji ne planiraju odlazak u mirovinu u sljedećih nekoliko godina, a dodatna povoljnost su i državni poticaji za ovakav oblik mirovinskog osiguranja.

Izvor:

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.