Koje su prednosti 13-tjednog planiranja i praćenja novčanog toka?

prednosti 13-tjednog planiranja novcanog toka zicer plavi ured

Mnogi financijski stručnjaci vjeruju kako je praćenje 13-tjednog modela novčanog toka ključ uspjeha u stavljanju financija pod kontrolu. Ako ste novoosnovano poduzeće, preporučujem ga kao obavezan alat, jer nudi samo prednosti.

Kad steknete naviku praćenja novčanog toka koristit će vam tijekom poslovanja u različitim situacijama, kao što je strateško planiranje i upravljanje krizom za prepoznavanje potencijalnih problema s likvidnošću. 13-tjedni uvid u vaš novčani tok omogućit će vam donošenje važnih odluka temeljenih upravo prema evidenciji u njemu.

Preuzmite predložak za 13-tjedno praćenje novčanog toka!

Ako dosad niste napravili 13-tjedni model novčanog toka, ne brinite. Preuzmite predložak za jednostavnije praćenje, a koje će biti dovoljno je za praćenje u malim ili srednjim poduzećima:

Prednosti 13 tjednog planiranja i praćenja novčanog toka

Ako ste preuzeli navedeni predložak, uskoro ćete uvidjeti da praćenje novčanog toka ima sljedeće prednosti:

  1. Možete na vrijeme uočiti rizike u novčanom toku

Rizici u poslovanju, općenito su realnost s kojim se susreće svaki poduzetnik i mora ih predviđati i njima upravljati. Možete u poslovanju imati puno manjih računa koje trebate platiti, ili očekujete priljev od onih koje ste izdali i zanemarite kako dospijeva neki veći račun koji ste previdjeli npr. zbog njegove sezonalnosti.

Ako uključite u svoje planiranje i praćenje računa koji su sezonalnog karaktera, i tekuće obveze prema banci, državi (npr. plaćanje poreza za dobit u prošloj godini) na vrijeme ćete uočiti kada ćete imati veće izdatke.

  1. Dovoljno je dug period koji može pomoći vlasniku poduzeća u otkrivanju odstupanja od očekivanog novčanog toka

Period od 13 tjedana ili jednog kvartala ne bi trebao biti preopterećujući za vlasnika većih ili manjih poduzeća. On će vam sigurno pomoći u prepoznavanju zaostataka u plaćanju nekih od vaših kupaca, jer u kriznim vremenima i oni koji su nam uvijek redovito podmirivali račune, mogu postati neplatiše.

Praćenjem naplate potraživanja kroz 1 kvartal sigurno ćete uočiti neka odstupanja.

  1. Može pomoći u prepoznavanju novih načina za poboljšanje naplate potraživanja

Kako ćete imati predviđen priljev novca kroz 13 tjedno planiranje izrađen prema vašim očekivanjima, ugovorenim uvjetima s kupcima, tako ćete moći i prepoznati mogućnost za promjenom uvjeta plaćanja (odobravanja popusta za prijevremeno plaćanje ili obračunavanje zateznih kamata…).

Sigurno ćete uvidom u odstupanja uočiti kupce za koje vam je nužno mijenjati rokove plaćanja.

  1. Može poslužiti kao jedan oblik kontrole troškova i uočavanja mogućnosti za racionalizacijom poslovanja

Također ćete moći prepoznati naručivanje i plaćanje robe ili usluge koja vam je upravo dospjela na naplatu, a možda i nije bila neophodna za vaše poslovanje.

Praćenjem novčanih izdataka u periodu od jednog kvartala uočit ćete i koje naknade plaćate, a koje više ne koristite.

Anka Cvitanović Jovanić

Anka Cvitanović Jovanić je vlasnica poduzeća za poslovno savjetovanje ACJ AIMS d.o.o. Planiranjem, izvještavanjem i organizacijom poslovanja se bavi više od 25 godina. Njezini klijenti su veliki i mali poduzetnici različitih djelatnosti, a prvenstveno su to vlasnici poduzeća koji žele planiranjem poboljšati likvidnost, postaviti jasne ciljeve za razvoj poduzeća, brzo se prilagoditi promjenama i učinkovito upravljati zaposlenicima.

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.