Facebook i Instagram oglašavanje i PDV – što je sve potrebno uraditi?

facebook oglasavanje i pdv zicer plavi ured

Mnogi poduzetnici koriste oglašavanje na Facebooku te Instagramu kao dio svoje marketinške strategije. Međutim, rijetki znaju da se takav način oglašavanja smatra poslovanjem s inozemstvom te da su pritom dužni poduzeti određene knjigovodstvene radnje. Koje – donosimo u nastavku teksta.

1. Ishoditi PDV ID broj

Prije kreiranja poslovnog računa na Facebooku potrebno je ishoditi PDV ID broj (VAT ID) za primanje i pružanje usluga u inozemstvu.

 

PDV ID broj ishodite u nadležnoj Poreznoj upravi minimalno 8 dana prije planiranog oglašavanja, a detaljnije upute za ishođenje proučite u našem vodiču Kako ishoditi PDV ID broj?.

2. Napraviti poslovni Facebook račun

Postoji razlika između poslovnog i privatnog Facebook računa. Facebook oglase možete plaćati s privatnog i poslovnog računa, no za oglase koji se koriste u poslovne svrhe potrebno je imati poslovni račun.

 

Kreirajte poslovni Facebook račun i pritom popunite sve potrebne podatke. Na kraju dodajte PDV ID broj.

3. Facebook izdaje račun

Nakon provedene oglasne kampanje, Facebook vam izdaje račun.

 

Račun ćete dobiti putem e-maila, a primjer Facebook računa izgleda ovako.

4. Obračunati PDV na primljenu uslugu

Promocija putem Facebook oglasa smatra se primitkom usluge od pravne osobe unutar EU.

 

Na vrijednost primljene usluge potrebno je obračunati PDV. U tu svrhu poduzetnik je dužan pripremiti i predati Poreznoj upravi do 20. u mjesecu nakon mjeseca izdavanja računa sljedeće dokumente:

Još jedna isprava koju ste dužni voditi jest knjiga ulaznih računa (URA). Ona se ne predaje Poreznoj upravi, ali je potrebno voditi evidenciju primljenih inozemnih usluga.

 

Radi lakšeg obračuna, pripremili smo vam navedene obrasce u Excelu, a preuzeti ih možete u vodiču Preuzmite PDV i PDV-S obrazac u Excelu! . Također smo vam pripremili primjer popunjenog PDV i PDV-S obrasca.

 

PDV i PDV-S obrazac se predaju putem sustava e-porezna.

5. Uplata obračunanog PDV-a u državni proračun

Nakon što ste predali ove obrasce Poreznoj upravi, 30. dana istog mjeseca dužni ste uplatiti obračunani PDV u državni proračun. Iznos uplaćujete na sljedeći uplatni račun:

 

obracunani-PDV-Facebook v.2

Nedavno je Porezna uprava pozvala hrvatske poduzetnike na dobrovoljni ispravak poreznih prijava, stoga ako ste propustili napraviti potrebne radnje, još uvijek ih stignete ispraviti. 

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.