TiA’s Gluten Free – bezglutenske slastice jer „svatko voli slatko“!
Martina Remenar Loborec, diplomirana inženjerka zračnog prometa i majka dvojice dječaka, odlučila se prekvalificirati u slastičarku i pokrenuti proizvodnju bezglutenskih slastica. Nedavno je uz gradsku potporu za proizvodnju otvorila TiA’s Gluten Free – mjesto na kojem će svi moći naručiti slatke zalogaje bez obzira na svoje alergije.
Poduzetnička priča Martine Remenar Loborec počinje uslijed dijagnoze njenih najmlađih članova obitelji – dvojice dječaka od 5 i 7 godina:
Ideja o slasticama za alergičare se rađala polako kako su mom starijem sinu dijagnosticirali celijakiju, a mlađem alergiju na jaja, PKM, soju i orašide. Tada sam odlučila malo detaljnije proučiti izradu slastica bez glutena i ostalih alergena. Prošle godine su se kockice su tako posložile da sam nakon 16 godina otišla s tadašnjeg radnog mjesta te odlučila pokušati stvoriti nešto svoje“.
Željela je pokrenuti obrt koji će se baviti proizvodnjom slatstica upravo za tu skupinu, a odluku za ovu veliku životnu promjenu duguje ponajprije ljudima koji su prepoznali njen trud koji ulaže u ove slastice. Kako kaže, njihovo zadovoljstvo dalo joj je vjetar u leđa za taj novi životni korak.
Tako se ova diplomirana inženjerka zračnog prometa prekvalificirala za slastičarku, a uspješno je i aplicirala na potporu Grada Zagreba za proizvodne djelatnosti:
Uz pomoć ZICER Plavog ureda, došla sam do potpore Grada Zagreba. Iako je potpora pozamašna i bez nje se ne bih niti upuštala u cijeli pothvat, pri otvaranju obrta za proizvodnju hrane ispostavilo se da je taj iznos samo kap u moru.
Sredstva iz nje sam uložila u kupnju opreme (frižideri, frizer, pećnica), doprinose te u nekoliko mjeseci najma prostora u kojem se proizvodnja nalazi. Uređenje prostora, razne ateste, izradu vizualnog identiteta, laptop i sve ostalo financirala sam vlastitim sredstvima koja mi je omogućio djed. Bez njega i potpore Grada Zagreba ova prekrasna priča ne bi bila moguća. Od srca im hvala!“.
Obrt je nazvala TiA’s Gluten Free – koji je zapravo izvedenica imena njenih sinova – Tibora i Adriana – „TiA’s“, dok „Gluten Free“ označava da se bavi proizvodnjom isključivo bezglutenskih slastica. Zasad se radi o proizvodnji isključivo po narudžbi:
Koncept obrta je takav da kupci preko Facebooka i Instagrama naručuju tortu. Apsolutno sve što radim je bez glutena, a po potrebi mijenjam i ostale alergene, ukoliko je moguće. Dogovaram s kupcima izgled i okus torte,a samu tortu na kraju osobno preuzimaju u lokalu. U cilju mi je, s vremenom, ponuditi i dostavu“.
Najveći stres izazivalo joj je uređenje lokala, no kada je počela s poslom koji zaista voli, to se promijenilo:
Moram reći da stvarno uživam sada kada sam ponovo 100% u samoj proizvodnji. Broj narudžbi svakodnevno raste i to me jako veseli. Istina je da povećanje obujma posla iziskuje više truda oko organizacije, ali neka. Što se tiče obaveza koje imam kao vlasnik obrta, istih ima dosta i trebat će malo vremena da se uhodam i da sve to počnem odrađivati rutinski. Ali sloboda koju sam dobila otvaranjem obrta je nešto čemu sam težila. Sada konačno radim što volim i time usrećujem i sebe i druge!“.
Foto: Tia’s Gluten Free privatna arhiva