Kefirolicious – obrt posvećen fotografiji i zdravoj prehrani
Iako je po struci profesorica filozofije, logike i etike, Vedrana Orlović je izgradila uspješnu karijeru u bankarskom sektoru. Nakon 16 godina rada, postdiplomskog studija i 6 promijenjenih radnih mjesta, danas radi kao specijalist za razvoj proizvoda, dok je svoje interese izvan posla pretvorila u Kefirolicious – obrt posvećen fotografiji i bezglutenskoj prehrani.
Uz bogat profesionalni život Vedrana Orlović je oduvijek imala i privatne interese:
Uz posao se naravno događa i život, a moj se vrtio oko želje da budem zdravija i da riješim probavne tegobe. Eksperimentiranje s hranom, samoedukacija i otkrivanje domaćeg kefira su bili pokretač mog oporavka.
Kako sam svoja iskustva željela podijeliti sa svima koji imaju slične ili iste tegobe, nastao je blog kefirolicious.com u kojem mi je želja predstaviti dobrobiti domaćeg kefira, zanimljivosti o fermentiranoj hrani i prijedloge kako te fermentirane namirnice uključiti u prehranu. Uz razvijanje recepata se razvila i ljubav prema fotografiji hrane, jer ipak sve recepte treba i fotografirati“.
Aktivnosti koje ima uz blog konkretizirala je 22. veljače 2022. godine kada je otvorila i obrt Kefirolicious studio:
2017. godine sam maštala kako bi bilo lijepo imati ‘nešto svoje’. Iako tada nisam imala konkretnu ideju što bi to trebalo biti, mislim da sam tada zasadila sjeme današnjeg obrta. Od tada sam polako razvijala blog, educirala se o fotografiji, radila i dalje na razvoju recepta i uspjela ‘uloviti’ mjesto na Start-up akademiji ZICER Plavog ureda gdje sam shvatila što još sve obuhvaća poduzetnička ideja, koliko još toga ne znam ili nisam ni znala da postoji.
Također, iskustvo stečeno na različitim radnim mjestima u banci su mi dali više nego odlične temelje. I tako, korak po korak, uz daljnje educiranje, uz razvijanje suradnji i uz sve što se događalo 2020. i 2021., danas imam ‘nešto svoje’ – Kefirolicious studio!“.
U sklopu obrta razvija i snima bezglutenske recepte, fotografira hranu i uz hranu povezane proizvode, a u planu je i razvoj bezglutenskih kulinarskih radionica s domaćim kefirom te izrada vlastite kuharice.
Kako je još uvijek zaposlena, aktivnostima vezanim uz obrt posvećuje se prije ili poslije redovnog posla. To uključuje dogovorene angažmane, pohađanje online edukacija te surfanje internetom za inspiraciju, dok su joj vikendi rezervirani za eksperimentiranje s receptima.
Kada se iz bloga razvije poduzetnička ideja pitanja o ciljevima obrta, razvoju i vrijednosti usluge koju pružam je neodvojiva od pitanja održivosti samog obrta. Događa se pomak u mentalnom sklopu jer ‘stvari postaju ozbiljnije’, ali je i lakše kada se ta ‘ozbiljna stvar’ razvila iz ljubavi.
Iako sam tek na početku svoje poduzetničke priče, čvrsto vjerujem da ukoliko imate želju ‘imati nešto svoje’, svakako probajte tu ideju i realizirati. Pitati se ‘Što bi bilo, kad bi bilo’ nije moja opcija!“,
zaključuje Vedrana.
Foto: Vedrana Orlović privatna arhiva