Zatvaranje obrta u 4 koraka!

1. Odjava iz Obrtnog registra

Postupak odjave obrta iz Obrtnog registra možete provesti u nadležnom uredu, ovisno o mjestu sjedišta obrta. U Gradu Zagrebu to su sljedeće adrese:

  • Odsjek za obrtni registar, evidenciju kolektivnih ugovora i registar udruga sindikata i poslodavaca – Zapoljska 1, Zagreb, (općina Pešćenica), tel: 01/2333-777, fax: 01/610-0229, e-mail: obrtni-registar@zagreb.hr
  • Područni odsjek Sesvete – Sesvete, Trg Dragutina Domjanića 4, tel. 610 1600, fax: 610 1655
  • Područni odsjek Susedgrad – Sigetje 2, tel. 658 5888, fax: 6585899

U nadležni ured potrebno je ponijeti original obrtnice i ispuniti OR obrazac (popunjeni OR obrazac).  Od 1. rujna 2021. godine zatvaranje obrta besplatno.

Datum odjave obrta iz obrtnog registra je datum podnošenja zahtjeva i isti ne može biti prije datuma podnošenja zahtjeva.

.

Odjava obrta je moguća i online putem sustavae-obrti , a primjer odjave pogledajte ovdje

2. Preuzimanje rješenja

Gradski ured za gospodarstvo u roku od 2-3 dana rješenjem utvrđuje prestanak obrta i po pravomoćnosti rješenja briše obrt iz obrtnog registra.

 

Rješenje o prestanku rada obrta moguće je podići u samom Gradskom uredu za gospodarstvo ili pričekati da isto dobijete na kućnu adresu.

Zatvaranje žiro računa obrta u banci se može napraviti isključivo uz predočenje rješenja o zatvaranju obrta.

Nakon tog preporuka je javiti se u nadležnu Poreznu upravu radi provjere dugovanja i preuzimanja potvrde o nepostojanju duga.

3. Odjava sa HZMO

Nakon preuzimanja rješenja potrebno je odjaviti i obrt i vlasnika obrta u nadležnoj ispostavi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

 

Prilikom odjave potrebno je priložiti obrasce M2-P i M12-P koje možete kupiti u Narodnim novinama te rješenje o prestanku rada obrta.
Sve podatke potrebne za popunjavanje tiskanica možete naći na tiskanicama M1-P i M11-P koje ste popunjavali prilikom otvaranja obrta.

 

Datum odjave sa mirovinskog i zdravstvenog osiguranja je datum s kojim je podnesen zahtjev za prestanak rada obrta tj. datum iz OR obrasca stavka 3.

4. Upis staža osiguranja

Nakon zatvaranja obrta te odjave s mirovinskog osiguranja, potrebno je na HZMO-u upisati ukupan staž osiguranja koje je ostvario vlasnik tijekom obavljanja samostalne djelatnosti obrta. Nakon toga, ostvareni staž osiguranja bit će evidentiran te HZMO izdaje potvrdu o upisanom stažu. 

 

Za upis staža potrebno je ishoditi potvrdu Porezne uprave o nepostojanju duga po osnovi javnih davanja za mirovinsko i zdravstveno osiguranje te podnijeti Zahtjev za utvrđivanje staža osiguranja za samostalnog obveznika doprinosa nakon prestanka osiguranja.

 

Također je preporuka provjeriti status obrta u RPO-u (registar poreznih obveznika) s nadležnom Poreznom upravom.

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.