Što su patent, dizajn, žig?

patent dizajn zig plavi ured

 

Ukoliko ste razvili svoj novi proizvod ili imate ideju za novi logo, napravili ste novi dizajn proizvoda ili redizajnirali postojeći, tada svakako trebate zaštititi vaše industrijsko vlasništvo i osigurati poslovni uspjeh.

Što je patent?

Patent je pravo priznato za izum koji nudi novo rješenje nekog tehničkog problema, a obično se odnosi na određeni proizvod, postupak ili primjenu. Patent se stječe priznanjem prava od strane ovlaštenog tijela za dodjelu tog prava (u Republici Hrvatskoj je to Državni zavod za intelektualno vlasništvo), na temelju ispitivanja prijave patenta koja opisuje izum.

Što je dizajn?

Dizajn je vanjski izgled nekog proizvoda ili predmeta. Dizajn je ono što neki proizvod čini privlačnim, dopadljivim ili poželjnim, te na taj način bitno pridonosi prodaji nekog proizvoda i povećanju njegove komercijalne vrijednosti. Industrijskim dizajnom kao jednim od oblika intelektualnog vlasništva štite se prostorna ili plošna obilježja proizvoda (industrijski ili zanatski proizvedenog predmeta), vidljiva pri njegovoj normalnoj (namjenskoj) uporabi. Prostorna obilježja su oblik i obris proizvoda, a plošna obilježja su šare, crte, boje, tekstura te kombinacije navedenih obilježja. Temeljni uvjeti koje neki dizajn mora zadovoljiti za priznanje zaštite su novost i individualni karakter dizajna, te da njegova obilježja nisu isključivo uvjetovana tehničkom funkcijom.

Što je žig (trademark)?

Žig je isključivo pravo priznato za znak koji služi za razlikovanje proizvoda i/ili usluga jedne osobe od ostalih osoba u gospodarskom prometu. Ime, logotip, amblem, etiketu ili druga razlikovna obilježja vašeg proizvoda i/ili usluge moguće je zaštititi žigom. Žig se u većini zemalja stječe registracijom na temelju ispitivanja koje obavlja odgovarajuće nadležno tijelo, a u Republici Hrvatskoj je to Državni zavod za intelektualno vlasništvo. Osnovni uvjeti koje neki znak mora zadovoljiti da bi mogao postati žig jesu da je razlikovan te da nije sličan nekom ranijem žigu.

Saznajte više o ovoj temi u reportaži o iskustvima poduzetnika kod pokretanja patentne zaštite u Hrvatskoj i inozemstvu

Snimku webinara na temu “How to protect your Trademark in USA” pogledajte – ovdje – .

Korisni linkovi:

Izvor: Državni zavod za intelektualno vlasništvo

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.