Otkup uhodanog poslovanja

otkup uhodanog poslovanja zicer plavi ured

Otkup već uhodanog poslovanja u posljednje vrijeme sve više se nameće kao strateška opcija koja svoju primjenu pronalazi kod donošenja odluke o načinu ulaska u poduzetništvo ili kod odabira najboljeg modela za širenje poslovanja.

Startup ili otkup uhodanog poslovanja?

„Klasičan“ pristup kod započinjanja poduzetničke aktivnosti je pokretanje poslovanja ispočetka, od nule (start-up). U nekim okolnostima i djelatnostima ova opcija uistinu je i najbolja. Međutim, u razvijenijim zemljama od Hrvatske, kao što su Belgija, Nizozemska ili Velika Britanija, većina poduzetnika kod donošenja odluke o ulasku u poduzetništvo potražit će već uhodani biznis u djelatnosti koja ga zanima, a koji je na prodaju, i razmotriti prednosti i nedostatke kupovine uhodanog poduzeća – u cijelosti ili nekih od resursa tog poduzeća.

Nadalje, uvriježeni način rasta poslovanja u Hrvatskoj je „organski“ rast gdje poduzeće širi svoje poslovanje postepeno, oslanjajući se na interne resurse. Ipak, sve više rastućih poduzeća u obzir uzima i opciju rasta poslovanja kroz akviziciju odnosno kupovinu drugog poduzeća.

Neke od prednosti otkupa poslovanja su u preuzimanju uhodanog poslovnog modela, razvijenog branda, baze lojalnih kupaca, referenci, povoljnih uvjeta poslovanja s dobavljačima, educiranih zaposlenika i tako dalje.

Kakvo je stanje u Hrvatskoj?

U ovom trenutku u Hrvatskoj ova opcija mogla bi biti posebno interesantna zbog velikog broja poduzetnika „prve generacije“ koji su pokrenuli poduzeća i obrte 1990-ih godina, i koji nakon 25 godina poslovanja žele otići u mirovinu, a djeca nisu zainteresirana preuzeti poslovanje jer su ih poslovni interesi odveli u drugom smjeru.

Prema Business Transfer Barometar istraživanju koje je u Hrvatskoj proveo CEPOR, svako treće poduzeće u Hrvatskoj u vlasništvu je poduzetnika pred mirovinom.

U razvijenim zemljama Europske unije, kod odlaska u mirovinu poduzetnici prodaju svoje poduzeće u više od 40% slučajeva, a poslovanje preuzimanju članovi obitelji u 15-35% slučajeva. Prema iskustvu CEPOR-a koji je u posljednjih nekoliko godina održao brojne radionice i savjetovanja za poduzetnike koji planiraju umirovljenje, i u Hrvatskoj velik je broj onih koji su zainteresirani prodati svoje poduzeće.

Što ako želimo otkupiti poslovanje?

Identifikacija, analiza i otkup uhodanog poslovanja traži pomnu pripremu. Poželjno je pritom proći kroz tzv. strukturirani proces koji se sastoji od nekoliko faza, uključujući pristupanje samom prodavatelju, procjenu vrijednosti poduzeća, dubinsko snimanje, pregovore i zatvaranje transakcije.

Ulazak u poduzetništvo i širenje poslovanja važne su poslovne odluke kod kojih je potrebno istražiti i analizirati alternativne opcije. Ukoliko se nalazite u situaciji kada trebate donijeti jednu od ovih odluka, ne propustite saznati što bi za Vas značio otkup već uhodanog poslovanja.

Više o ovoj temi saznajte na edukaciji “Kako otkupiti poslovanje“.

Mirela Alpeza

Dr.sc. Mirela Alpeza je izvanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i nositeljica kolegija Obiteljsko poduzetništvo i Transfer poslovanja u malim i srednjim poduzećima. Od 2011. godine direktorica je Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR) gdje aktualizira problematiku prijenosa poslovanja.

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.