Kako osnovati trgovačko društvo (d.o.o. ili j.d.o.o.)?

1. Odabir i provjera tvrtke

Kada odlučujete o imenu društva (tvrtci) pripremite nekoliko alternativa. Tvrtka ne smije koristiti ista ili slična imena već postojećoj, upisanoj tvrtci u sudski registar nadležnog Trgovačkog suda.

To ćete provjeriti na portalu sudreg.pravosudje.hr.

2. Osnivanje tvrtke

Osnivanje je moguće online putem servisa START ili kod javnog bilježnika.

 

Upute za osnivanje d.o.o. ili j.d.o.o. putem servisa START pročitajte ovdje.

 

Kod javnog bilježnika ponesite osobnu iskaznicu ili putovnicu (obvezna za strane državljane). Obvezna je nazočnost svih osnivača. Javni bilježnik sastavlja i ovjerava potrebne dokumente.

3. Uplata temeljnog kapitala

Za pokretanje poslovanja društva putem sustava START potrebno je unijeti podatke o temeljnom kapitalu koji za d.o.o. iznosi najmanje 2.500,00 €, dok je za j.d.o.o. najmanji iznos temeljnog kapitala 1 €.

 

Ako ste se pak odlučili za opciju javnog bilježnika, s ovjerenom dokumentacijom otiđite u banku i izvršite uplatu temeljnog kapitala te sudske pristojbe. Temeljni kapital uplaćuje se na prolazni račun banke. Banka odmah izdaje potvrdu o uplati osnivačkog pologa za potrebe registracije tvrtke kod Trgovačkog suda.

4. Preuzimanje rješenja

U sustavu START u bloku “Status” nalaze se potvrde o uplati temeljnog kapitala i sudskih pristojbi koje se mogu preuzeti u .pdf formatu.

 

Ako pak otvarate tvrtku uz pomoć javnog bilježnika, nakon izvršenih uplata ponovno otiđite kod bilježnika koji će kompletirati predmet i proslijediti ga na nadležni Trgovački sud elektroničkim putem.

 

Ukoliko je dokumentacija ispravna i potpuna, Trgovački sud će izvršiti upis te elektroničkim putem dostaviti bilježniku Rješenje o upisu u sudski registar i Potvrdu o OIB-u društva.

5. Izrada pečata

Za izradu pečata potrebna je kopija Rješenja o upisu u sudski registar.

6. Državni zavod za statistiku

Isprintajte, popunite i ovjerite potpisom i pečatom RPS-1 obrazac koji je potreban za dobivanje Obavijesti o razvrstavanju poslovnog subjekta po Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti Državnog zavoda za statistiku (dodjela matičnog broja i šifre glavne djelatnosti).

 

Otiđite u Državni zavod za statistiku (u Zagrebu adresa Branimirova 19), predajte RPS-1 obrazac i presliku Rješenja o upisu u sudski registar te će Vam odmah biti dodijeljena Obavijest.

 

U sustavu START ova se evidencija radi automatski prilikom osnivanja društva.

7. Otvaranje žiro računa

Ako osnivate tvrtku putem sustava START, žiro račun otvarate unutar sustava prilikom osnivanja tvrtke.

 

Ako osnivate tvrtku uz pomoć javnog bilježnika, u banci otvorite žiro-račun tvrtke i zatražite prijenos osnivačkog pologa društva na žiro-račun društva.

 

  • Ponesite Rješenje o upisu u sudski registar i Obavijest o razvrstavanju poslovnog subjekta.

U banci ćete dobiti Potpisni karton koji će Vam trebati prilikom prijave u Poreznoj upravi.

8. Mirovinsko i zdravstveno osiguranje

Društvo, vlasnika društva i zaposlenike društva potrebno je prijaviti u sustav mirovinskog osiguranja što je ujedno i prijava na zdravstveno osiguranje.

 

Pri registraciji poslovnog subjekta kroz sustav START podaci koji se šalju u sustave HZMO generiraju se na temelju ranije unesenih podataka. Pregled podataka koji se šalju u HZMO moguće je pregledati nakon zaključavanja prijave u bloku “Pregled podataka koji se šalju u vanjske sustave”.

 

Prijaviti se možete na HZMO i putem sustava e-mirovinsko ili osobno u nadležnoj poslovnici.

9. Porezna uprava

Nakon gore navedenog potrebno je izvršiti prijavu društva u Poreznoj upravi radi upisa u registar obveznika poreza na dobit i PDV-a.

 

Prijavu možete izvršiti putem sustava START ili u nadležnoj Poreznoj upravi prema sjedištu društva.

  • Na uvid je potrebno dati Rješenje o upisu u sudski registar, Obavijest o razvrstavanju po Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, potpisni karton, ugovor o zakupu poslovnog prostora te ugovor s knjigovodstvom.

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.