Programi potpore

Smanjenje troškova plina za mikro, male i srednje poduzetnike

Datum objave: 1. travnja 2022.

smanjenje troskova plina plavi ured

U sklopu paketa mjera Vlade Republike Hrvatske za ublažavanje rasta cijena energenata, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s HAMAG-BICRO-om, pokreće Program dodjele potpora za smanjenje troškova plina za mikro, male i srednje poduzetnike.

Prihvatljivi prijavitelji

Mikro, mali i srednji poduzetnici s godišnjom potrošnjom plina na pojedinačnim obračunskim mjernim mjestima do 10 GWh.

Neprihvatljivi prijavitelji

Prijavitelji nad kojima je pokrenut stečajni postupak i/ili je za prijavitelja ili ovlaštenu osobu pokrenut postupak, ili je donesena osuđujuća presuda za sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji ili za djela korupcije, neće imati pravo na dodjelu potpore.

Iznos potpore

0,15 HRK po kWh potrošenog plina, odnosno najviše do 1.500.000,00 HRK.

Najviši iznos potpore ovisi o prihvatljivim troškovima pojedinačnog zahtjeva.

Iznos potpore po pojedinačnom poduzeću ne može biti veći od umnoška povijesnih podataka potrošnje 0,15 HRK, odnosno najviše do 1.500.000,00 HRK.

Kako bi se dobila baza za obračun maksimalnog iznosa potpore uzimaju se u obzir podaci o potrošnji plina za definirano obračunsko mjesto za razdoblje od kolovoza 2021. godine do siječnja 2022. Dobivena potrošnja se udvostručuje kako bi se dobio referentni trošak za obračun moguće potpore po obračunskom mjestu, a koja pokriva razdoblje od 12 mjeseci.

Način i rok prijave

Poduzetnici se prijavljuju za potporu kroz online aplikaciju koja je dostupna na web stranici agencije HAMAG – BICRO od 1. travnja 2022. od 8:00 sati.

Za ulazak u aplikaciju bit će potrebno upisati OIB i broj jednog obračunskog mjernog mjesta. Većina podataka bit će unaprijed unesena u aplikaciju, a poduzetnici će trebati utvrditi njihovu valjanost, unijeti iznos dosad iskorištene de minimis potpore, dati GDPR privolu te podnijeti zahtjev.

 

Više informacija saznajte na poveznici.

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.