Nutri Kulti – zdrave grickalice za zdravu obitelj
Martina Gilja je nutricionistica i majka koja je željela sebi i svojoj djeci omogućiti zdravu prehranu izvan kuće, ali i bolju budućnost. Zato je prije nekoliko mjeseci osnovala tvrtku i brend Nutri Kulti, a trenutno se bavi proizvodnjom zdravih grickalica za cijelu obitelj.
Volim kuhanje, volim kreiranje novih jela i recepata i kada sam primijetila da puno vremena provodim u kuhinji i da mi to ne predstavlja preveliki problem, rekla sam sama sebi: ‘Zašto ne bih struku i zadovoljstvo pretvorila u zanimanje?’“,
započinje svoju priču simpatična Martina. Osim ljubavi prema kuhinji, na poduzetništvo ju je nagnala želja i potreba da bez brige može kupiti zdrave proizvode bez dodataka, šećera i konzervansa za sebe i svoju obitelj. Tu je bilo i faktora iz poslovnog života:
Odluka o osnivanju vlastitog posla je došla nakon dugo planiranja i skupljanja hrabrosti, ali i jer sam shvatila da ću jedino na taj način raditi posao koji volim i u kojem uživam te da tako dugoročno biti zadovoljnija i sretnija. Imam nažalost loša iskustva radeći na prijašnjim poslovima i to je bio jedan od okidača da skupim hrabrost i krenem u privatne vode“.
Odlučila je okrenuti novu životnu stranicu, naišla je na ljude koji su joj sa svih strana bili pomoć i podrška, dala je otkaz i krenula u istraživanje poduzetničkih izazova koji će joj se naći na putu.
I tako je nastao brend Nutri Kulti i svi Martinini proizvodi koji su trenutno i koji će tek biti u ponudi. Svoje zdrave grickalice proizvodi u Cook Hubu, a za sada u ponudi ima pirove frulice (slani grisini štapići), zobene bombice (zobeni slatki keks) i krekere 1000 sjemenki. Radi se o proizvodima koji imaju pomno birane sastojke bez konzervansa, pšeničnog brašna, aditiva i pojačivača okusa. Neke sirovine su uvozne jer se u Hrvatskoj ne proizvode (sezam, chia sjemenke ili kokosovo ulje), ali većina ih je hrvatskog i provjerenog podrijetla jer Martina podržava domaću proizvodnju.
Zašto baš zdrave grickalice? I sama je iskusila užurbani način života u kojem ljudima ostaje malo vremena za vođenje računa o prehrani:
Više puta ne stignem doručkovati prije posla, a ne želim jesti pecivo ili sendvič iz pekare. Tada odlično dođu krekeri koji s malo svježeg sira ili sirnog namaza mogu poslužiti umjesto šnite kruha. Najedem se, znam da je kvalitetno, zdravo, a i fino!“.
Martinine grickalice se trenutno nalaze u nekoliko dućana u Zagrebu – Grga Čvarak, Kredenca Zdravlja, Mrkvica, Dobri Plac, Eko-dobra priča, Vjeverica – domaća trgovina te na internetskoj trgovini zdrave hrane Fino.hr. Plasman je tek krenuo, a u planu je još mnogo zdravih proizvoda i grickalica.
Pri otvaranju tvrtke koristila je potporu za samozapošljavanje uz zaposlenje osobe na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. Tvrdi da joj je mjera uvelike pomogla kako financijski, tako i zbog zaposlenja tehnologa što joj je uvelike poboljšalo i ubrzalo sam posao. Sada najveći dio dana provodi u kuhinji, u samoj proizvodnji, gdje je svakodnevno čekaju raznovrsni, ali slatki zadaci:
Ovisno o potrebama dućana i njihovim narudžbama, planiram koji proizvod ide u proizvodnju. Odnedavno imam i osobu na stručnom osposobljavanju, prehrambenu tehnologinju.
Sara se odlično snašla u kuhinji i samoj proizvodnji tako da već dosta posla odrađuje sama i odlično planira proizvodni proces. Imam dosta posla i oko kontrole sirovina, pakiranja proizvoda, dostava i društvenih mreža, tako da taj dio na računalu najčešće odrađujem u popodnevnim satima ili kasno navečer, ali ipak pokušavam i ostaviti dio dana za slobodno vrijeme kako bi ga provela sa svojom obitelji“.
Muž i cijela obitelj joj je velika potpora i svi sudjeluju i pomažu na svoj način, posebno četverogodišnji Borna koji voli kuhanje i zdravu hranu jednako kao i ona. U poduzetničkim počecima veliku pomoć i odskočnu dasku pružila joj je Irena Borovina te udruga Vestigium kroz koju je vodila radionice zdravog kuhanja i sudjelovala na eko placu gdje su se kreirala zdrava jela od sezonske i domaće hrane.
Što Martina danas ima za reći potencijalnim poduzetnicima?
Ne treba se bojati izazova, odgovornosti i rada. Bez obzira što se radi od jutra do sutra i što je puno napornije i puno odgovornije nego zaposlenje za drugu osobu, nikada ne bih promijenila svoju odluku i poslovni i životni put. Volim svoj posao, volim ljude koje sam kroz njega upoznala i veselim se novim izazovima i novim poslovnim kreacijama!“.
Martini i njenoj manufakturi želimo puno sreće, a mi se nadamo da će nam njeni proizvodi pomoći u boljoj regulaciji prehrambenih navika.
Foto: Martina Gilja privatna arhiva