My3Cakes – Iz svijeta vina u svijet slatkih cupcakesa
Martina Miletić je majka koja je iz svijeta agronomije i vina prešla u svijet kulinarstva i cupcakesa. Želeći pomoći svom poslodavcu, Martina je navratila na vrata Plavog ureda, a onda se inspirirala drugim poduzetnicima te na kraju i sama postala jedna od njih. Rezultat su neodoljivi My3Cakes proizvodi kojima posvećuje izuzetno mnogo ljubavi i pažnje.
Nakon nekoliko godina bavljenja vinima, Martina Miletić se odlučila u potpunosti posvetiti cupcakesima:
Po struci sam agronom i bavila sam se nekoliko godina edukacijom o vinima. Sviđalo mi se to što radim – bila sam okružena predivnim vinima i imala sam mogućnost upoznati ljude s čarima vina. Tijekom tih godina upoznala sam svog supruga, zaljubila se, udala i rodila dvoje predivne djece. Ali posao me više nije čekao, nije bilo niti novih poslova. I pitanje je bilo što dalje?“.
Ruku spasa pružio joj je jedan poduzetnik kojem je trebalo voditi stranu tvrtku u Hrvatskoj. Prihvatila je posao i upoznala se s posve novim dijelom poslovanja – bila je bačena u vatru administracije, računovodstva i financija. Kada je naučila to raditi, shvatila je da je spremna za vlastiti pothvat:
Peči kolače naučila sam uz svoju djecu i shvatila koliko me to uveseljava. I onda me u svibnju 2017. netko pitao: ‘Pa zašto ti ne prodaješ te svoje kolače?’. I doslovno kao grom iz vedra neba u meni se upalila žaruljica i rekla sam: ‘Pa stvarno bih mogla!’! Krajem 11.mjeseca 2017. rodila se tvrtka My3Cakes, moja vlastita tvrtka. Proizvodim male slatke cupcakese, torte od cupcakesa i cakepopse, deserte koji uvijek izmame osmijeh na lice. I uživam! I da se ponovno predstavim. Moje ime je Martina Miletić, po struci sam budući slastičar!“.
Uvidjela je kako djeci nije dovoljno da torta bude fina, već da ona mora biti i lijepog izgleda – mala, šarena i vesela. Muffini su uvijek dobro prolazili kod njene djece, ali Martini je nedostajalo još nešto. I tako je muffin odrastao i postao cupcake.
Po definiciji, cupcake je mala individualna dekorirana torta ispečena u kalupu u obliku posudice. Cupcake se prvi put spominje u SAD-u u 19.stoljeću kao revolucionarni desert kojim se značajno uštedjelo vrijeme provedeno u izradi. Bili su prikladni jer su se brže ispekli u odnosu na velike torte.
Zato su i mene oduševili! Cupcake biskvit se vrlo lako zamuti i pripremi, a još brže i ispeče. A onda nastupa zabavan dio, punjenje biskvita čokoladom, vanilijom, marmeladom od marelice, coulisom od jagode, sirupom od karamele i ukrašavanje bogatom kremom od mascarponea ili šlagom od slatkog vrhnja u bojama koje god ti padnu na pamet. I jednostavno je nemoguće da ti jedan takav prekrasan zalogaj ne izmami osmijeh na lice!“.
Tako se rodila ideja da svoje najbolje recepte i ideje podijeli sa svim ljubiteljima vrhunskih slastica. A ono što je nas kod Martininih cupcakesa oduševilo nisu samo okusi, već i nazivi ovih slastica – tako možete probati Kraljicu Vaniliju i Kralja Čokoladu, Markiza od Šumskog voća, Lady Red Velvet, Kneza Čupavca i brojne druge članove Martininog cupcake kraljevstva.
Martina je koristila potporu Grada Zagreba za samozapošljavanje za proizvodne djelatnosti u iznosu od 75.000 kuna. A osim u doprinose, potporu će investirati u najam coworking kuhinje te u marketing i oglašavanje:
Smatram da u početku treba uložiti u angažiranje stručnjaka da pravilno i kvalitetno izrade web stranicu. Također, u današnje vrijeme, ako nisi na društvenim mrežama, kao da i ne postojiš, stoga sam postavila i Facebook i Instagram stranice i nakon nepunih mjesec dana kvalitetno i pravilno postavljenih objava i oglasa brojim preko 1.000 fanova na Facebooku“.
Radi i ujutro, i popodne, i navečer, i usred noći – jer u poduzetništvu radnog vremena nema. Nabava i administracija se rade ujutro, pečenje cupcakeksa zakazano je popodne, a vikendi za fotografiranje istih i promociju. No kada voliš ono što radiš, ništa ti nije teško:
Uopće ne gledam na to što radim da mi je posao, osim kada trebam ispisati račune, jer jednostavno uživam u strci oko kreiranja novog oglasa na Facebooku, fotografiranju svojih kreacija, traženju idealnih ključnih riječi za web, pronalasku najboljeg maslaca za moju mascarpone kremu, najkvalitetnijih košarica za cupcakese“,
govori Martina. Iako je njen poduzetnički put tek počeo, sa sigurnošću tvrdi da uživa biti poduzetnicom:
Radim za sebe, ništa mi nije teško, sve ideje mogu pretočiti u djela, sama odlučujem kada ću nešto napraviti. Možda još imam onu početnu euforiju, ali ja zaista uživam u kreiranju svoje vizije, svoje firme kojoj vidim blistavu i veliku budućnost! Onaj tko ima pitanja, taj nađe i odgovore. Krenite na edukacije, radite na sebi! Ja sam krenula na edukacije želeći pomoći prethodnoj tvrtci, a na kraju su me te edukacije dovele do toga da ih primjenjujem u vlastitoj. Ako imate ideju, razradite je i odvrtite barem sto puta u glavi. Čitajte što više o svojoj temi, da se ta ideja što više iskristalizira. Kada sam definirala ideju, poslovni plan napisala sam u dva dana, jer je sve odjednom imalo smisla. Izađite iz svoje komfor zone i upoznajte svijet!“.
Foto: Plavi ured, Martina Miletić privatna arhiva