Miss Donut – prvi zagrebački donut café
Nedavno je u Harambašićevoj ulici 32A otvoren Miss Donut – prvi donut café u Zagrebu. Radi se o mjestu specijaliziranom za američke krafne (eng. donuts). No tko stoji iza ovih slasnih krafni i tko je zapravo Miss Donut? Ona je Antonija Laginja i svakako ima zanimljivu priču.
Antonija Laginja ima 28 godina i dolazi iz Zagreba, a po struci je magistra znanosti šumarstva. Tu je titulu stekla u Švedskoj, nakon čega upoznaje današnjeg supruga i seli se s njim u Urugvaj. Tamo zbog jezične barijere nije mogla naći posao, stoga je upisala kulinarsku akademiju Gato Dumas gdje je nakon dvije godine studiranja stekla titulu chef patissier.
Prošle godine se vratila u Hrvatsku i nakon kraćeg rada u zagrebačkim restoranima – odlučila je otvoriti nešto svoje. Tako je nastao projekt Miss Donut kojeg je u potpunosti financirala svojim sredstvima.
U Miss Donut café -u dnevno se nudi od 6 do 10 vrsta ručno rađenih krafni svaki dan – neke od njih su svakodnevno u ponudi, a neke se mijenjaju kako bi ponuda bila sezonska. Uz krafnu se može popiti kava ili vruća čokolada u ugodnom interijeru.
Pri otvaranju tvrtke najveće su prepreke bile one birokratske prirode:
Na početku nisam znala gotovo ništa. Nije me bilo 5 godina u Hrvatskoj tako da sam slabo poznavala birokraciju, ali moram priznati da sam imala dosta pozitivnih iskustava. Dosta sam informacija lako našla online i u Hitro.hr su mi dosta pomogli oko osnivanja i informacija i bili su stvarno svi jako ljubazni”
– priča Antonija. Kod prvih poduzetničkih koraka potporu je našla i u Plavom uredu:
Isto tako moram reci da je Plavi ured apsolutno fantastičan za mlade poduzetnike. Bilo mi je puno lakše napredovati kada sam vidjela da ima dosta ljudi s istim pitanjima, a edukacije su sve do jedne bile super. Nisu bile predugačke, predavači s pričama iz života i konkretnim savjetima, pa čak sam tri-četiri puta došla i po savjet i uvijek su me lijepo primili!”.
Od otvaranja caffea radi se punom parom. Pitate se kako izgleda radni dan Miss Donut?
Moj tipični radni dan sada na početku je jako dug. Sama radim u proizvodnji (kuhinji) i krećem već oko 12 navečer. Moji su proizvodi dnevni proizvodi i koristim samo prirodne domaće sastojke, nemam dakle gotove smjese, nemam aditiva i poboljšavača okusa. Radim krafne onako kako ih naše mame i none rade. Kuham sama sve kreme i glazure. U kuhinji obično završim između 5 i 6 ujutro. Oko 6 sati dostavim krafne u Miss Donut i onda idem malo odspavati, a posao u lokalu preuzima Helena – prijateljica i voditeljica lokala”.
Ipak, tu Antonijinom poslu nije kraj. Nakon slatkih zadataka, u drugom dijelu dana dolaze na red malo manje slatki, birokratski zadaci:
Poslijepodne uvijek ima i puno drugog posla kao što je nabava, računi, promocija i drugo, ali imam dobar tim tako da nasreću sve stižemo!”.
Reakcije na Miss Donut krafne zasad su izričito pozitivne jer, osim što su neizmjerno fotogenične, ove domaće krafne su i zaista vrlo ukusne. To čini sretnom i Antoniju koja je, usprkos nezavidnoj konkurenciji uspjela pronaći svoje mjesto pod zagrebačkim nebom:
Sretna sam što sam krenula u ovaj projekt i vjerujem da uz puno truda, rada i želje svatko može od ideje stvoriti posao!”.
Vjerujemo i mi. Antonija, sretno!
Foto: Antonija Laginja privatna arhiva, @sugarfreenot