Kiša slatkiša – ‘kiša’ za sva godišnja doba
Da se karijera duga gotovo 20 godina može promijeniti i krenuti potpuno drugim smjerom, dokazala je Natalija Jagunić otvorivši j.d.o.o. za proizvodnju slastica imena Kiša slatkiša. Iz njezine kuhinje izlaze torte i kolači kakvi se ne mogu pronaći ni u jednoj našoj slastičarnici.
Natalija je s diplomom Ekonomskog fakulteta radila dugi niz godina u banci, no odlučila je promijeniti svoj život i hobi pretvoriti u posao. Porodiljni dopust bio je idealno vrijeme da donese konačnu odluku i posveti se onome što ju zaista čini sretnom:
Čovjek se vjerojatno zasiti, okružje se mijenja, međuljudski odnosi se mijenjaju i to me potaknulo da krenem u ostvarivanje svoje želje, a to je da radim ono što volim i što me usrećuje. Otvorila sam proizvodnju slastica koje se isključivo baziraju na francuskom modernom slastičarstvu.
Nakon završene međunarodne gastronomske škole Kul In u Sisku, Nataliji kao profesionalnoj slastičarki više ništa nije stajalo na putu. Krenula je u potragu za financijskom podrškom u ostvarenju svoje poslovne ideje te je sudjelovala u natječaju Grada Zagreba za samozapošljavanje za proizvodne djelatnosti. Ostvarila je pravo na potporu od 75. 000 kn i početkom godine otvorila je Kišu slatkiša:
Potpora mi mnogo znači, pomogla mi je da ostvarim svoju viziju. Dio sredstava sam uložila u marketing, a dio za pećnicu, pištolj za čokoladu i ostalu opremu. Bez potpore cijeli bi put bio puno duži, ona mi je baš jedan veliki push.
Natalija želi biti drugačija na tržištu jer smatra da je došlo do zasićenja te da je vrijeme za proizvodnju vrhunskih slastica uz korištenje kvalitetnih namirnica:
Koristim belgijsku i francusku čokoladu, definitivno mi je cilj nuditi kvalitetne proizvode, ali i stalno smišljati nove kombinacije okusa. Ne vodim se trenutnom ponudom na tržištu, želim biti drugačija.
S obzirom da je majka dvogodišnjeg djeteta, Natalija balansira između poslovnih i privatnih obaveza i za sada je odlična u tome. Vjeruje kako će i dalje bolje iskorištavati vrijeme nego što je to radila u razdoblju kada je osam sati bila vezana za jedno radno mjesto. Sama sebi planira vrijeme i količinu posla koju prihvaća i vrlo je zadovoljna:
Možda ću raditi više sati, ali posao prilagođavam sebi i razlika je ogromna. Mislim da ću je u budućnosti još više moći osjetiti.
Iako je tek počela živjeti životom poduzetnice, Natalija zna što je ključno za uspješan početak svakog posla:
Treba razbiti strah od neuspjeha jer većinu ljudi koči taj strah. Treba vjerovati u vlastiti proizvod i biti dovoljno jak da se digneš ako padneš. Moraš imati cilj prema kojemu ideš i ako ćeš na tom putu ići koju stepenicu nazad, ne odustaj, idi dalje!
Foto: Natalija Jagunić privatna arhiva