Kavantura – avantura za ljubitelje kave na Knežiji
Svi ljubitelji kave mogu se slagati u jednoj stvari – za uživanje u ispijanju kave izuzetno je bitna kvaliteta kave i – atmosfera. Dejan Ganžulić i Irena Rašeta, kao i brojni kavoljupci, dijele strast prema kavi. Zajednički vode i rade u specialty coffee shopu Kavantura te imaju svoje brendove kave koje, uz opremu za kavu, prodaju i preko webshopa Kavantura.com.
Dejan Ganžulić je certificirani barista s dugogodišnjim iskustvom u ugostiteljstvu te ujedno prvi hrvatski prvak u pripremi kave AeroPressom. Irena Rašeta pak se, nakon niza godina radeći kao prevoditeljica i predavačica španjolskog jezika, pronašla u marketingu:
U poduzetništvo smo ušli dijelom iz frustracije, a dijelom iz želje da donesemo na svijet nešto posebno i svoje. Dejan je cijeli svoj radni vijek proveo u ugostiteljstvu i imao je prilike svjedočiti kako je ta djelatnost u Hrvatskoj gotovo u potpunosti prepuštena u ruke ljudima koji nemaju previše veze s ugostiteljstvom, pa se u našim kafićima može naći svega. Novopečeni će ugostitelji uložiti velike novce u uređenje svog objekta, ali će zato ponuda biti u najmanju ruku bazična.
Kako se kroz svoj posao upoznao sa specialty kavom i zaljubio u nju, Dejan je prvo krenuo sa svojom kavom koju smo isprva prodavali u trgovinama zdrave prehrane ili direktnom prodajom, a 2018. smo se upustili u (k)avanturu koja traje i danas.
Želja nam je bila imati specialty coffee shop u kojem nudimo što je više moguće domaćih craft proizvoda svih vrsta, pa tako uz, naravno, svoju kavu, imamo craft cidere, domaće sokove i veliku ponudu domaćih craft piva“,
prisjećaju se.
Tvrtka im se zove Imperija kave, ali su puno poznatiji pod brendom Kavantura, kako se zove istoimeni specialty coffee shop na Knežiji na adresi Horvaćanska 23a:
Kako ova dva naziva sugeriraju, bavimo se kavom i svime povezanim s kavom. Osim posluživanja kave, u sklopu svog coffee shopa imamo i trgovinu za prodaju kave, aparata za pripremu kave te popratne opreme“.
Osim navedenog, Dejan i Irena rade i treninge i edukacije za profesionalne i tzv. “home” bariste te nude savjetovanje u nabavi aparata za kavu, za otvaranje i vođenje ugostiteljskih objekata, pri izradi specijaliziranih menija za kavu i slično:
Prije nekoliko godina smo počeli nuditi i usluge coffee cateringa za evente, pa smo imali prilike kuhati kavu na nekoliko većih evenata poput Debuga ili Rock Paper Startups.
Inače smo se i sami okušali u organiziranju evenata, pa smo 2018. godine organizirali prvi međunarodni festival kave pod imenom Zagreb Coffee Break, s ciljem okupljanja kako profesionalaca iz svijeta kave tako i zaljubljenika u kavu iz Hrvatske, Europe i svijeta. Održali smo još jedan festival sljedeće godine, tog puta na Zagrebačkom Velesajmu, međutim pandemija nas je nakon toga zaustavila i još tražimo povoljni trenutak i lokaciju da ponovno krenemo u organizaciju“.
Kako im je vrlo bitan direktni kontakt s gostima i kupcima, oboje rade u Kavanturi, pa im tako radni dani uvelike ovise o smjenama:
Dejan je jutarnji tip, pa mu više odgovara jutarnja smjena tijekom koje obavlja i brojne administrativne poslove i sastanke. Ja više volim započeti dan lagano, pa jutarnju kavu pijem uz postavljanje statusa na društvenim mrežama i lagano se pripremam ili za popodnevnu smjenu u coffee shopu ili za rad na web shopu, novim proizvodima, letcima i slično.
Ali i kad nismo u smjeni, u Kavanturi uvijek ima nekog posla: pakiranje narudžbi, dostave, održavanje programa poput pub kvizova ili predstavljanja knjiga… Uvijek kažemo da je Kavantura naš drugi dom i to je doista tako“,
ističe Irena.
Na kraju, ovi poduzetnici i strastveni ljubitelji kave udijelili su nam i par lekcija i savjeta koje su usput naučili:
Najvažnije lekcije koje smo naučili su da treba biti fleksibilan i spreman na adaptiranje na novonastalu situaciju, da je nužna jasna i otvorena komunikacija ljudi unutar tvrtke te da treba biti vjeran sebi i svojoj viziji. Ovo posljednje je posebno bitno. Ljudi će prepoznati i podržati kad nešto radite sa srcem i stvarate zajednicu. A uz dovoljno kave, sve je moguće!“.
Foto: Dejan Ganžulić i Irena Rašeta privatna arhiva