Kulturološke razlike u međunarodnom poslovanju

kulturoloske razlike plavi ured edukacija

Tehnološkim razvojem se promjene u poslovnom okruženju događaju munjevitom brzinom. Globalizacija nam daje mogućnost suradnje s ljudima cijeloga svijeta, a koji imaju različite kulture. Uspostavljanje poslovne suradnje između pripadnika različitih kultura radi ostvarivanja uspješnih poslovnih procesa i konkurentnosti na globalnom tržištu pretpostavlja svijest svakoga od nas o utjecaju specifičnih dimenzija kulture društva na poslovno ponašanje.

Ono što je u jednoj kulturi poželjno i prihvatljivo, u drugoj kulturi može biti uvrdljivo i negativno. Cilj interkuluralnog djelovanja je izbjeći razmirice izmirivanjem razlika. Osobe iz različitih kultura moraju se međusobno sporazumjeti i poslovno surađivati, iako ne dijele isto kulturalno iskustvo. Razumijevanje i uvažavanje takvih razlika vodi uspješnoj poslovnoj suradnji.

Cilj edukacije:

  1. Ukazati na važnost poznavanja poslovnih kultura i komunikacija u svijetu. Poznavanje i poštivanje različitosti kultura, kao i njihovo uvažavanje, utječe na pozitivan ishod poslovnih procesa.
  2. Razvijanje niza međusobno usklađenih elemenata poslovnog ponašanja, a koji svrstani u cjelinu, mogu doprinijeti učinkovitom profesionalnom radu u kulturalno različitoj zajednici.

Važnije cjeline:

  • važnost kultura i njihove različitosti,
  • načini komunikacije: verbalna i neverbalna,
  • interkulturalna komunikacija,
  • primjeri kulturoloških razlika i kako one mogu utjecati na poslovne procese.

Kroz primjere ćemo ukazivati na moguće nesuglasice koje se javljaju samo zbog kulturoloških razlika, a mogu utjecati na ishod poslovnih pregovora.

Seminar je namjenjen svima koji se u svome poslovnom okruženju susreću s klijentima i poslovnim suradnicima koji dolaze iz različitih kulturoloških sredina.


Predavačica: Slađana Petrović

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.