Interkulturalna komunikacija

interkulturalna komunikacija plavi ured

U svijetu globalnog poslovanja svakodnevno smo u kontaktu i surađujemo s ljudima drugih kultura i nacionalnosti. Jesmo li svjestni da naša kriva riječ, izraz ili nerazumijevanje komuniciranoga često i trajno ruši i narušava odnose? Vještina u kojoj svjesno vladamo i uvažavamo kulturološke različitostima zovemo interkulturalna komunikacija.

Interkulturalna komunikacija pojam je koji se odnosi na komunikaciju između različitih kultura i socijalnih grupa. Pod tim nazivnikom ubrajamo i razumijevanje kako nas naše okruženje i kultura u kojoj odrastamo oblikuje, a kako da izbjegnemo stereotipe i predrasude u komunikaciji i poslovanju s ljudima i kolegama drugačijih kultoroloških i poslovnih kultura iz koje te osobe dolaze.

Na ovom seminaru posebnu pozornost obratit ćemo na:

  • uviđanje potrebe i važnosti učenja i istraživanja interkulturalne komunikacije, razvijanja svijesti o vlastitim kulturnim identitetima i uvažavanja drugih; razvijanju interkulturalne osjetljivosti, svijesti, učenja gledanja, analiziranja i rješavanja problema iz perspektive kulturnih razlika,
  • njegovati interkulturalne stavove, koji uključuju toleranciju, poštovanje, znatiželju i suosjećanje prema drugim kulturama,
  • biti u stanju prepoznati kulturne varijacije u stilovima komunikacije,
  • razumjeti kako kategorije kulturnih vrijednosti mogu biti temelj različitih ponašanja,
  • postati svjesniji kulturnog šoka i kako možemo postati prilagodljivi u interkulturalnim interakcijama,
  • stjecanje kulturnog znanja, kulturnih i kulturnih specifičnosti, s posebnim osvrtom na nevidljive kulturne elemente, koji su kao skriveni dio ledenog brijega.

Krajnji cilj interkulturalnog učenja je transformirati našu svijest, stavove i znanje u kompetencije te razviti fleksibilnost i prilagodljivost u interkulturalnoj komunikaciji i naučiti primjenjivati novostečene vještine u suradnji s inozemnim partnerima i kolegama.


Predavačica: Zrinka Peharec

Naučili smo...

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.