CROBUCHA KOMBUCHA – drevni osvježavajući eliksir s hrvatskim biljem
Rođen je u Ukrajini, školovao se u Rusiji i SAD-u, a danas u Hrvatskoj proizvodi kombuchu – prirodni probiotik osvježavajućeg okusa nastao fermentiranjem čaja. On je Vladimir Ryzhkovskyi, poduzetnik i vlasnik brenda Crobucha Kombucha.
Vladimir Ryzhkovskyi rođen je i odrastao u Ukrajini, a zatim se školovao u Rusiji i SAD-u gdje je završio doktorat iz povijesti na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu. Pitate se gdje je Hrvatska u toj priči?
Ljubav me je iz Amerike dovela u Hrvatsku, gdje sam otvorio obrt Dr. Scoby i pokrenuo Crobucha Kombucha, prvi hrvatski brend koji spaja kombuchu, drevni eliksir porijeklom iz Azije, s ekološki uzgojenim aromatičnim biljem i voćem s hrvatskih otoka i od malih, lokalnih proizvođača”.
Cijela Vladimirova priča je dosta neobična, pa tako i njegov ulazak u poduzetništvo nije bio baš “logičan” slijed događaja:
Prethodnih 15 godina posvetio sam isključivo akademskim studijima iz suvremene povijesti Rusije i istočne Europe. Akademski rad je vrlo naporan i mentalno zahtjevan, pa sam se isprva fermentacijom kombuche počeo baviti se kao vrstom opuštanja i meditacije.
Vidio sam ovaj napitak na policama dućana zdrave hrane u Americi, i to me podsjetilo na djetinjstvo u Ukrajini. S vremenom sam počeo razmišljati kako bi bilo dobro pretvoriti svoje kućne eksperimente s kombuchom u stalni angažman. U Americi sam razmišljao o mogućnosti otvaranja kombucha biznisa u Hrvatskoj, jer u tom trenutku u cijeloj regiji nije postojala ni jedna tvrtka posvećena proizvodnji ovog napitaka. Kada sam završio doktorat i preselio se u Hrvatsku, nisam dugo razmišljao i vrlo brzo sam krenuo s traženjem prostora i organizacijom proizvodnje“.
I uspio je. Informirao se o svojim budućim poduzetničkim obvezama u ZICER Plavom uredu i spremno zaplovio u poduzetničke vode. Usprkos određenim administrativnim preprekama za strane državljane, otvorio je obrt Dr.Scoby i pokrenuo brend Crobucha Kombucha.
Proizvodnja kombuche je povezana s ciklusom fermentacije. Zbog činjenice da smo još uvijek jako mali, craft proizvođači, moj posao se sastoji od jako puno fizičkog i ručnog rada: pripreme čajeva za fermentaciju, koji se nakon fermentacije pretaču u kegove za karbonizaciju, čišćenje, lijepljenje naljepnica na boce, punjenje gotove kombuche u boce, koordinacija narudžbi i dostava, redovno sudjelovanje na subotnjoj eko tržnici Vestigium i tako dalje.
Preferiram početi dan što ranije – u 7 sam već na poslu i, ako sve ide po planu, gotov sam do 12-13 sati, pa ostatak dana mogu posvetiti sastancima, dostavama, ili nekim drugim interesima. Još uvijek se paralelno bavim i svojim intelektualnim poslom, pa to isto zahtijeva puno vremena“,
govori Vladimir koji kao pravi znanstvenik voli sve analizirati, pa tako i poduzetništvo:
Poduzetničko iskustvo bih podijelio na dvije strane: apstraktnu i praktičnu. S jedne strane poduzetništvo daje mogućnost stvoriti nešto što najviše odgovara individualnim ambicijama i viziji. U mojoj viziji, poduzetništvo nije samo način da zaradim novac, nego i da kroz posao nastavljam slijediti na neki drugi način svoje istraživačke i intelektualne interese. Kombucha je za mene postala medij kroz koji upoznajem ljude, društvo, ekonomiju i kulturu u Hrvatskoj i koja mi omogućuje novo iskustvo rada kroz suradnju i povjerenje velikog broja ljudi – za razliku od prilično usamljenog intelektualnog posla.
Ali postoji i praktična strana, koja se tiče puteva kojima se ta vizija može ostvariti. Nažalost, ovaj put nije jednostavan i ne teče glatko. Teško je od samog početka, naročito bez puno iskustva znati kako doći do cilja, tu su uvijek neke nepozanice, prepreke, ponekad i stres. Svaki put moraš biti strpljiv, pozitivan i vjerovati u sebe i druge s kojima sudjeluješ u stvaranju nečeg novog. Bitno je naglasiti da je pomoć i podrška drugih vrlo važna, bilo da se radi o podršci užeg radnog tima i suradnika, prijatelja, rodbine, ili stručnjaka.
U našem slučaju to je često značilo puno pomoći čak i od potpuno nepoznatih ljudi kojima smo se obratili putem interneta i koji su nam velikodušno izašli u susret. Među našim širim timom tako svakako treba izdvojiti Tomislava Veseljaka iz Buzdovan Cidera, Irenu Borovina iz udruge Vestigium i sve kolege s Vestigiumovog subotnjeg eko-placa, Ivana Zaninovića iz udruge Pjover s Hvara, Filipa Skračića i Marina Zenića iz Salvia Kornati, Tatjana i Goran Spaniček iz Kući Zelenog Čaja te Zorana Demariju te Antu i Slavu Raffanelli s Visa. Naša primarna želja je ne samo da taj tim raste, nego da zajedno dalje učimo raditi, proizvoditi i surađivati na solidaran i održiv način”.
Planova za budućnost je mnogo, a za kraj Vladimir svim ljudima s aspiracijom za poduzetništvo poručuje:
Svatko može probati postati poduzetnik, čak i netko tko je cijeli život prije toga samo sjedio u knjižnici!”.
Foto: Vladimir Ryzhkovskyi privatna arhiva