House of Spirits – „craft“ destilerija sa zagrebačkim duhom
Hrvatska se može pohvaliti razvijenom „craft“ scenom koja obiluje brojnim vrhunskim pićima. Jedna od ključnih aktera ove scene je i destilerija House of Spirits koja proizvodi vrhunske ginove s „zagrebačkim duhom“. Iza cijelog ovog projekta stoje Hrvoje Huzjan i Ivan Svedrović – prijatelji, poduzetnici i master destileri:
Moje ime je Hrvoje Huzjan te sam uz kolegu Ivana Svedrovića suvlasnik destilerije House of Spirits, a ujedno i master destiler. Ivan i ja smo školski kolege te smo nakon rada i života u inozemstvu odlučili završiti školu za destilere te svu ušteđevinu uložiti u otvaranje male craft destilerije u Zagrebu.
Trenutno na tržištu imamo naš gin Agramero koji smo posvetili svome gradu te pokušavamo u proizvodnji koristiti što više lokalnih sirovina. Uskoro se našem ginu pridružuju odležane rakije, likeri s nekim novim okusima i, nadamo se, prvi hrvatski craft rum“.
Ovi strastveni putnici i ljubitelji vrhunskih jakih alkohola na ideju stvaranja destilerije došli su tijekom proputovanja kroz Novi Zeland, Kanadu i Škotsku kada su se s upoznali tamošnjim destilerijama i tradicijama, dok se „poduzetnički duh“ pobrinuo za sve ostalo:
Na bavljenje poduzetništvom me naveo nemiran duh. Bavljenje nekim zanimanjem mi je oduvijek bilo premonotono da bih zadržao zadovoljavajuću razinu motivacije. Poduzetništvo je neka vrsta igre za odrasle – gradiš i stvaraš nešto iz ničega, a to je ono što me stvarno veseli!“.
Upisali su školu za destilere u Hrvatskoj i u Nizozemskoj u nastojanju da svoje znanje dovedu do perfekcije. Zatim su aplicirali na potporu za samozapošljavanje kako bi financirali kotao za destilaciju i konačno krenuli proizvoditi svoj majstorski uradak – Agramero gin.
Cijeli proces – od odabira sirovine, destilacije, punjenja proizvoda i lijepljenja etiketa odrađuje dva para ruku. Mi smo, u svakom smislu tih riječi, prava mala craft destilerija. Naš dan dijelimo na dva dijela te se redovno izmjenjujemo u obavljanju istih. Tako da je jedan uvijek u destileriji i bavi se destilacijom odnosno proizvodnjom te dostavlja web narudžbe i barove s kojima poslujemo.
Drugi je za to vrijeme u našoj kušaoni i dućanu po imenu Brix u centru Zagreba na adresi Radićeva 37 kod kamenitih vrata. Osoba koja je taj dan u Brixu je zadužena za odgovaranje na mailove, vođenje marketinga i rješavanje birokracije“.
A prekomjerna birokracija je jedna od boljki hrvatskog poduzetničkog ekosustava što čini poslovanje unutar Hrvatske teže/kompliciranije nego u inozemstvu. No, kako kažu, nijedan izazov se ne može mjeriti sa srećom i ispunjenjem jer si kreirao nešto novo:
No bez obzira na sve poteškoće u poduzetništvu, mislim da bi se svatko u nekome trenutku trebao okušati u njemu bez obzira kako to završilo jer, na kraju dana, barem znaš da si pokušao i dao sve od sebe da stvoriš nešto novo!“.
Foto: Hrvoje Huzjan i Ivan Svedrović privatna arhiva