Dolce Mondo – slatki svijet ručno izrađenih slastica
Nakon višegodišnjeg iskustva, Anita Mudri je odlučila krenuti svojim putem. Zaključila je kako je kroz godine skupila dovoljno znanja i iskustva da pokrene vlastitu proizvodnju slastica, a to joj se i ostvarilo 2016. godine kada je uz potporu za samozapošljavanje Grada Zagreba otvorila svoj svijet slastica – Dolce Mondo.
Po struci sam slastičarka i uvijek sam radila za druge. Radila sam u jednoj slastičarni 7 godina i da se nije zatvorila, vjerojatno nikad ne bih otišla odande. Nakon tog sam mijenjala poslodavce i doživjela razne oblike omalovažavanja. Tada sam shvatila da posjedujem visoko znanje i iskustvo te odlučila probati raditi za sebe. Na kraju krajeva radim posao koji volim i nije mi teško raditi!”,
otkrila nam je Anita.
Čula je za potporu za samozapošljavanje, a putevi su je odveli u Plavi ured gdje je uspješno aplicirala na ovu mjeru. Realizacija je bila gotova u mjesec dana, a 25.000 kuna iz potpore uložila je u kupnju strojeva i uređaja neophodnih za slastičarski rad:
Potpora mi je značila jako puno. Svu potporu sam potrošila uglavnom na strojeve potrebne za rad. Recimo financirala sam zamrzivač za koji mislim da je jedna od boljih stvari u kuhinji kada poslujete naveliko, i još druge uređaje koji i dalje rade, a bez kojih bi mi bilo jako teško! U biti, dobila sam puno više nego što sam očekivala!”.
Našla je adekvatan prostor za rad i započela s poslovanjem. U slastičarstvu je svaki dan drukčiji, osobito kad se rezultati očekuju za vrijeme vikenda. Evo kako Anita opisuje svoju svakodnevicu:
Svaki radni dan je drugačiji. Kreće se od pripreme pa do završnih radova. Radimo na tjednoj bazi – ne radimo dan za dan. Ponedjeljkom najčešće preuzimamo od mladenaca viškove, plehove, tacne i skupljamo nazad naše posuđe.
Utorkom se izrađuju kore, keksići i polusuhi proizvodi, u srijedu se kuhaju kreme i pune svi mogući kolači, u četvrtak se pune torte, a kolači režu i ukrašavaju, dok se u petak prijepodne kolači slažu i raspoređuju za evente. Navečer se počinju ukrašavati torte koje dovršavamo u subotu. Svaki dan je svoj, a najdraži mi je taj zadnji dan u tjednu – subota – kada radiš samo onaj najljepši dio torte. Poduzetnički dio mi ostane najčešće za ponedjeljak, ili između svih ovih ostalih obveza”.
Uglavnom radi sama, no u periodu pričesti, krizmi te Božićnih i Uskrsnih blagdana ima zaposlene jednu do dvije osobe. U budućnosti planira preseljenje proizvodnje na lokaciju u Novom Zagrebu, a rado bi zaposlila i dodatnu osobu na puno radno vrijeme.
Iako nije sve idealno, zadovoljna je razvojem poslovanja koje će uskoro ući u svoju treću godinu:
Svaka djelatnost sama po sebi zahtijeva strpljenje, pažnju i ljubav prema tome poslu. Još uvijek sam najobičniji radnik, ali šefujem sama sebi. Nekad je teško i dođe mi da sama sebi dam otkaz, ali treba se raditi. Preporuka ide od usta do usta i zadovoljna sam. Mislim da ako radiš nešto što voliš, nemaš problema ni u poslu!”.
Foto: Anita Mudri privatna arhiva