Želite kuhati, no nemate kuhinju? Dođite u Cook Hub!
Magistrica ekonomije Josipa Bračanov napustila je posao account managera u IT kompaniji kako bi se posvetila svom hobiju – kuhanju. No, pritom je htjela pomoći i drugim ljudima u istoj situaciji stoga je, uz potporu za samozapošljavanje Grada Zagreba, pokrenula Cook Hub – prvu hrvatsku suradničku (coworking) kuhinju.
Josipa Bračanov uvijek je vodila aktivan život – pohađala je razne tečajeve i seminare te imala razne hobije. Jedan od njih odveo ju je u svijet kulinarstva i prehrambene industrije koji joj se toliko svidio da je odlučila napustiti IT kompaniju i pokrenuti Cook Hub – prvu hrvatsku coworking kuhinju.
Posljednjih nekoliko godina ideja suradničkih (coworking) prostora na našim je prostorima postala dosta poznata, a u broj istih u Zagrebu svakim danom sve više raste. Ipak, oni su uglavnom prilagođeni IT i digitalnoj industriji za čije je obavljanje potreban standardno uredsko okruženje.
No ako se bavite kuhanjem, u takvim prostorima ne možete obavljati svoju djelatnost jer vam je potrebna kuhinja i kompletna oprema u skladu s odgovarajućim propisima.
Otvaranjem Cook Hub-a sada zagrebački mali proizvođači torti, keksi, kolača i slično imaju mogućnost u njemu proizvoditi svoje proizvode po propisima te ih uz manje početne troškove plasirati na tržište.
Pitate se kako izgleda radni dan voditeljice suradničke kuhinje? Josipa odgovara:
Mislim da mi još nijedan dan nije izgledao isto. Nema još rutine tako da su dani poprilično različiti i to mi trenutno odgovara. Jedan dan su samo sastanci, drugi dan nabavljam opremu za kuhinju, treći dan sam zatrpana u papirologiji i tako dalje!“.
Za ovaj pothvat Josipa je koristila potporu za samozapošljavanje koja joj je pomogla u financiranju nekoliko mjeseci računovodstva, doprinosa i najveće stavke – najma prostora. U poduzetničkim počecima kao značajnu potporu ističe i usluge Plavog ureda koji joj je uvelike pomogao svojim savjetima.
Josipa je u samostalnom biznisu tek nekoliko mjeseci, no prva hrvatska suradnička kuhinja već ima neke stalne stanare. U nekoliko riječi Josipa je uspjela sažeti svoje dosadašnje poduzetničko iskustvo:
Iz zone ugode ušla sam u nešto nepoznato. Prekratko sam još u svemu da bih mogla govoriti konkretno o iskustvu poduzetništva. Za sad mogu reći da nije lako, ali je puno toga izvedivo uz veliku želju i volju. Treba dobro procijeniti rizik, ali i zadržati dozu ludosti i ohrabriti se na neke nove početke!“.
Želimo Josipi i korisnicima Cook Hub-a mnogo sreće, druženja, ukusnih proizvoda i njihovih uspješnih plasiranja na tržište.
Foto: Josipa Bračanov privatna arhiva