Prezentiramo hrvatsku baštinu kroz hranu!
Prije mjesec dana dva su magistra geografije, Silvije Polanščak i Nikola Marijan, spojili svoju struku i ljubav prema hrani i otvorili prvi street food s autohtonim hrvatskim proizvodima – Heritage. Radi se o kombinaciji street fooda, kušaone i trgovine delikatesama, a do sad iz njihovog prostora nitko nije izašao nezadovoljan.
Nakon završetka fakulteta, Nikola Marijan i Silvije Polanšćak nisu razmišljali poput svojih vršnjaka. Umjesto da traže posao kod nekog drugog, oni su imali viziju – otvoriti zajednički biznis u turizmu, a ideje su se počele rađati već na drugoj godini fakulteta:
Mi smo se već na 2. ili 3. godini fakulteta počeli dogovarati kako ćemo nakon fakulteta otvoriti neki privatni biznis. Htjeli smo da on bude vezan za turizam, budući da smo oboje studirali na smjeru baština i turizam. I onda kako volimo sireve, vina i delicije, odlučili smo se usmjeriti na gastro turizam. Shvatili smo da treba ovakvih mjesta, da ih nema, a inspiraciju smo dobili iz Andaluzije!”.
Kao studenti geografije s fokusom na baštinu i turizam, proputovali su velik dio Europe i imali su priliku vidjeti mnoge uspješne modele turističkog poslovanja. Neko su vrijeme koketirali sa znanstvenim radom, no na kraju su ipak shvatili da su “ljudi od prakse”. Sljedeća opcija bila je poduzetništvo.
Iako mladi, nisu ušli neupućeni u hrvatsku poduzetničku realnost – Silvije ima dugogodišnje iskustvo rada u obiteljskoj tvrtci, dok je Nikola neko vrijeme radio u turizmu. Svoju odluku veselo obrazlažu:
Htjeli smo biti sami sebi gazde jer većina naših poznanika nije baš jako zadovoljna svojim poslom. Uvijek su ili neplaćeni prekovremeni, ili je mala plaća, ili su loši uvjeti… ovako si sam na svom i nitko te ne tlači, osim države!”.
I tako je rođen koncept Croatian Food Heritage – kombinacija street fooda, kušaone i trgovine delikatesama. Sve namirnice u ponudi su autentične, prepoznate i zaštićene, a potrudili su se napraviti najbolju selekciju takvih proizvoda koliko stane u malih 15 kvadrata poslovnog prostora.
Ideja im nije biti restoran s 5 zvjezdica, već se trude uz domaću atmosferu predstaviti autentične hrvatske proizvode. Njihov popis je dug – od tartufa, sireva, narezaka i namaza do autentičnih vina, likera i craft piva. Osmišljeni su i cjenovno pristupačni CRObite zalogaji koji dočaravaju bogatstvo hrvatske gastronomije, a u ponudi su i razni sendviči i zdrave salate.
Na zamjerke o nehrvatskim nazivima odgovaraju:
Prezentiramo turistima hrvatsku nacionalnu baštinu. To je cilj i nit vodilja ovog. Mi konkretnije potičemo Hrvatsku tako što uzimamo hranu od lokalnih poljoprivrednika i malih proizvođača nego tako da je ime na hrvatskom jeziku. Nama je bitno privući što više turista, a to možemo samo ako im je ime razumljivo!”.
Za otvaranje ovog objekta Silviju i Nikoli bila je potrebna poprilična investicija, a tu im je pomogla potpora za samozapošljavanje Grada Zagreba koju su uložili u rashladne uređaje, točionik i ostalu opremu. Najveća investicija ipak im je bila uređenje prostora koju su financirali vlastitim sredstvima. Značajnu potporu dobili su i u Plavom uredu:
Ekipa Plavog ureda nam je puno pomogla što od nekih savjeta do edukacija i na neki način su nas usmjerili u poslovanju, svi su stručni, imali smo osjećaj kao da smo u Danskoj, a ne u Hrvatskoj!”.
Kako tvrde, u ovih mjesec dana iz Croatian Food Heritage-a još nitko nije izašao nezadovoljan, a pohvalama turista smo i mi osobno svjedočili. Svoj poduzetnički početak komentiraju:
Dosadašnje iskustvo nam je pozitivno, možemo potvrditi ono što je još davno rečeno da sve ovisi o pojedincu. Malo nam je teže od očekivanog, ali isto tako i zanimljivije od očekivanog. Ako je čovjek spreman i prihvatljivo mu je fleksibilno i cjelodnevno radno vrijeme, onda pokretanje vlastitog posla ima smisla. Ključ je u dobroj organizaciji i balansiranju između poslovnog i privatnog života!”.
Iako je ova mala kušaona namijenjena prvenstveno turistima, svakako vam savjetujemo da svratite do Petrinjske 14 i uživate u autentičnosti hrvatskih okusa koje ste zaboravili, ili još niste probali.
Foto: Plavi ured