Paušalno oporezivanje nakon porezne reforme

Od početka 2017. godine propisi o paušalnom oporezivanju su se promijenili, pa evo svježih informacija!

Što je zapravo paušalno oporezivanje?

Paušalno oporezivanje je zapravo sustav oporezivanja pretpostavljenog dohotka i dostupno je samo obrtnicima, a poduzećima nije.

Ako zatražite takav način oporezivanja, možete radi lakšeg razumijevanja zamisliti da ste s poreznicima sklopili ovakav dogovor: vi pristajete platiti unaprijed određeni iznos poreza, bez obzira na ishod vašeg poslovanja; zauzvrat, oni vam pružaju dvije beneficije: ne morate voditi poslovne knjige radi utvrđivanja dohotka i plaćat ćete manji iznos za doprinose nego ostali obrtnici.

Može li se otvoriti paušalni obrt?

Ne! Postupak otvaranja obrta je isti za sve, a oni koji žele paušalno oporezivanje mogu to zatražiti u poreznoj ispostavi s obrascem RPO u roku od 8 dana od upisa obrta sa početkom rada u registar obrta. Onaj tko to propusti zatražiti, morat će voditi poslovne knjige i plaćat će porez na utvrđeni dohodak.

Oni obrtnici koji su već poslovali prošle godine i vodili poslovne knjige, pa su poželjeli od ove godine paušalno oporezivanje, trebali su do 15. siječnja predati zahtjeve popraćene dokumentacijom koju su im trebali pripremiti njihovi knjigovođe.

pausalni obrt ugostiteljstvo porezna reformaŠto je glavna novost od 2017-te?

Iako su do sada djelatnosti ugostiteljstva i trgovine bile izuzete od ove mogućnosti, sada je i tim djelatnostima dopušteno paušalno oporezivanje.

Također, sada obrti s izdvojenim pogonima mogu biti paušalno oporezovani.

 

Koji je uvjet za paušalno oporezivanje?

Jedini uvjet je sada preostao da primici ne smiju biti veći od praga za ulazak u sustav PDV-a, a to je ove godine i dalje 230.000 kn. Međutim, ako je obrtnik već u sustavu PDV-a po nekoj osnovi, neće moći samo poslovanje obrta paušalno oporezovati. Takav će morati voditi poslovne knjige.

Kako to funkcionira?

Postoje četiri razreda u koje su razvrstani primici obrta, s tim da je četvrti razred uveden s poreznom reformom 2017-te. Razredi zapravo određuju visinu poreza koju obrtnik plaća, a to je redom:

 1. razred s primicima do 85.000 kn1.530 kn poreza godišnje
 2. razred s primicima od 85.001 do 115.000 kn2.070 kn poreza godišnje
 3. razred s primicima od 115.001 do 149.000 kn2.691 kn poreza godišnje
 4. razred s primicima od 149.001 do 230.000 kn4.140 kn poreza godišnje

Porez se plaća u četiri tromjesečna obroka.

U koji razred ćete biti razvrstani?

Ako tek počinjete, bit ćete razvrstani prema podatku o očekivanim isporukama koji ćete upisati u obrazac prilikom prijave. Ako ste do sada vodili knjige, bit ćete razvrstani prema primicima u protekloj godini.

Plaćate li još nešto osim poreza?

Osim poreza, paušalno oporezovani dužan je plaćati i doprinose, ali u iznosima nižim od onih što ga plaćaju obrtnici koji vode poslovne knjige.

placanje poreza doprinosiRadi se o svoti od 1.151,57 kn mjesečno.

Ako je paušalno oporezovani obrtnik istovremeno negdje i zaposlen, plaća još manje iznose doprinosa, i to ovoliko:

 1. razred: 2.231,25 kn godišnje
 2. razred: 3.018,75 kn godišnje
 3. razred: 3.924,38 kn godišnje
 4. razred: 6.037,50 kn godišnje

Obrtnici plaćaju i obvezni komorski doprinos od 44 kn mjesečno, a članarine turističkoj zajednici plaćaju ukoliko je njihova djelatnost na popisu obveznika.

Što je još važno da znate?

 • Bez obzira na možebitne poteškoće i gubitke, gore navedene obveze redovno dospijevaju i moraju se platiti. Oni koji vode poslovne knjige nemaju tih problema jer na gubitak se ne plaća porez.
 • Činjenica da ste u takvom sustavu oporezivanja ne oslobađa vas poštivanja ostalih propisa koji uređuju djelatnost kojom se bavite. Trgovci i ugostitelji, primjerice, imaju cijeli niz propisa koje moraju poštivati i evidencija koje moraju voditi.
 • Nadalje, porez na dodanu vrijednost je drugi sustav oporezivanja i vrlo često su i paušalno oporezovani obveznici plaćanja tog poreza na usluge koje steknu iz inozemstva. Usluge koje isporuče u EU moraju također mjesečno prijavljivati.
 • Kao i do sada, paušalno oporezovani mogu imati zaposlenike, u kojem slučaju su obveznici primjene svih radnopravnih propisa i propisa o isplatama plaća.
 • Poslovni račun ovih obrtnika dostupan je za njihove privatne ovrhe, kao i ostalim obrtnicima.

Što je sa fiskalizacijom računa?

Do kraja lipnja ove godine ovi obrtnici mogu izdavati račune iz bloka kojeg su ovjerili na poreznoj upravi i ti se računi smatraju fiskaliziranima. Od početka srpnja morat će provoditi postupak fiskalizacije izdavanja računa putem naplatnih uređaja u skladu s posebnim propisom. Iako podrobnija objašnjenja tek očekujemo, za pretpostaviti je da će sve račune trebati fiskalizirati izravnom vezom s poreznom upravom jer to je jedini način da doista budu kontrolirani iznosi njihovih prometa.

Koje evidencije treba ipak voditi?

Plavi ured - seminar - Osnove knjigovodstva u malom poduzecuOd obveznih evidencija za potrebe poreza na dohodak, ovi obrtnici vode samo knjigu prometa u koju upisuju sve svoje naplaćene račune – bez obzira na način naplate.

Po isteku godine, iz te knjige deriviraju podatke u obrazac PO-SD, koji predaju poreznicima do 15. siječnja.

O poslovanju s EU mjesečno se izvještava, jednako kao i o obvezi PDV-a na primljene inozemne usluge.

Što ako pređete limit tijekom godine?

Preporučujem već prije samog trenutka angažirati knjigovođu, jer od tog trena treba voditi poslovne knjige radi utvrđivanja dohotka.

2017. godina će biti specifična po tome što će biti slučajeva kada će obrtnik prijeći limit i morati izaći iz paušalnog oporezivanja, a da će od 2018. ponovo moći zatražiti takvo oporezivanje, ukoliko ove godine ipak ne prijeđe 300.000 kn primitaka. Naime, već je poznato da će to biti novi limit za ulazak u sustav PDV-a.

Zaključak

Usprkos često prisutnom mišljenju, ne radi se o nekom jednostavnom obliku poslovanja čiji vlasnik ni o čemu ne treba brinuti i kojemu se gleda ‘kroz prste’. Uvjerena sam da će biti nemali broj onih koji će se pokajati što su bez savjetovanja sa stručnom osobom pohrlili legalizirati poslovanje na ovaj način kad su čuli za nova porezna praćenja tekućih računa svih građana!

Sretno!

Zorana Mavričić-Korošec

Obrazovana iz prava i ekonomije, poduzetnica više od 22 godine, od čega 13 godina vodi računovodstveni servis orijentiran primarno prema malim poduzetnicima. Čitavo vrijeme radi i kao savjetnik osobama koje tek razmišljaju o pokretanju malog biznisa i onima koji su tek zaplivali u poduzetničke vode te klijentima svojega Makora knjigovodstva.

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.