Minimalni troškovi trgovačkog društva

Ukoliko želite osnovati svoje trgovačko društvo (d.o.o.) i zanima vas koliki su minimalni troškovi „hladnog pogona“ u tekstu donosimo osnovne troškove. Uz uvjet da pronađete dobro računovodstvo koje vam neće previše naplaćivati svoje usluge godišnji troškovi kretat će se do maksimalno 4.000 kuna.

Minimalni troškovi:

1. Porez na tvrtku 340 kn godišnje (može biti i viši cca 500 kn ovisno koja vam je glavna djelatnost)
2. Trošak banke za vođenje žiro računa 20-50 kuna mjesečno ovisno o banci
3. Članarina HGK 42 kn mjesečno – s time da ako ne poslujete možete tražiti da se stornira i ne platite
4. Računovodstvo koje će predavati prazne papire (mora se predati, makar bile sve nule na papiru) mislim da se može dobiti za 200 kn mjesečno.

I to je to! Znači maksimalni minimum je nekih 4.000 kn godišnje, no bez HGK članarine i računovodstva troškovi bi mogli biti i ispod 1.000 kn.

Tvrtka u mirovanju?

Ne znam od kuda se ta riječ pojavila, ali zakon ne poznaje taj pojam. Ne postoji tvrtka u mirovanju. Jedino što postoji je da se dogovorite sa referentom na poreznoj da ne dostavljate obrasce i da vam stornira HGK članarinu no on će vas tražiti da nemate prometa po žiro računu. To je problem jer će vam banka i dalje naplaćivati naknadu za vođenje žiro računa. Rješenje bi moglo biti da zatvorite žiro račun, a s time biste i smanjili troškove no kako to još nisam isprobao ili vidio kako funkcionira u praksi ne mogu preporučiti.

U svakom slučaju moj je savjet da ne otvarate tvrtku dok nemate neki konkretan proizvod i/ili uslugu koji možete odmah prodavati. Otvoriti tvrtku tek toliko da „imate tvrtku“ je po meni neisplativo.

Ali ja već imam tvrtku u mirovanju!

Imao sam nekoliko slučajeva kada su klijenti došli kod mene s tvrtkama koje su godinama bile „u mirovanju“ odnosno nisu ništa radili putem njih. Za jednu nikada nije vođeno računovodstvo i to je bio lakši slučaj no za neke je prekinuto i to je onda lošija varijanta. Bilo je dosta dugova po članarini HGK koje je onda trebalo riješiti i zamoliti poreznog referenta da to otpiše.

Ukoliko ste naslijedili tvrtku ili želite (pre)uzeti firmu „u mirovanju“ od mame, tate i sl. budite oprezni i prvo provjerite stanje na poreznoj upravi. Ne želite startati svoj biznis gomilom poreznog duga.

A ukoliko ste odustali od biznisa i ne znate što biste s tvrtkom možete ju pokloniti ili prodati radije nego da svake godine plaćate nepotrebne troškove. Ipak je to jeftinije nego zatvaranje tvrtke.

Gordan Horbec

Osnivač Opulenta. Tamo negdje 2001. pročitao je Richdadovu knjigu koja je bila prekretnica u njegovu životu. Iako je završio Ekonomski fakultet, nitko mu nije objasnio kako to u stvarnom svijetu funkcionira s novcem i zašto ga neki imaju a neki ne. Svoja saznanja podijelio je na portalu "Imam novac" s ciljem da obrazuje ljude o novcu na jednostavan i zabavan način.

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.