Programi potpore

Erasmus za mlade poduzetnike

Datum objave: 15. travnja 2020.

erasmus za mlade poduzetnike zicer plavi ured

Erasmus za mlade poduzetnike pomaže obećavajućim europskim poduzetnicima da usvoje potrebne vještine za pokretanje i/ili uspješno vođenje manje tvrtke u Europi. Novi poduzetnici usvajaju i razmjenjuju znanje i poslovne ideje s iskusnim poduzetnikom kod kojeg borave i s kojim surađuju u razdoblju od 1 do 6 mjeseci. Boravak im jednim dijelom financira Europska komisija

Korisnici

U europskom programu mobilnosti mogu sudjelovati:

 1. Novi poduzetnici koji su čvrsto odlučili pokrenuti vlastito poduzeće ili su ga već pokrenuli unutar protekle 3 godine. (Buduća) tvrtka ili aktivnost može pripadati bilo kojem sektoru, a dobna granica ne postoji. Novi poduzetnik mora i:
  • imati prebivalište u jednoj od zemalja sudionica;
  • imati konkretnu projektnu ili poslovnu ideju koja će se odraziti u poslovnom planu;
  • biti motiviran i predan suradnji tijekom boravka kod iskusnog poduzetnika iz druge zemlje sudionice te biti spreman doprinijeti razvoju poslovanja poduzetnika domaćina i staviti svoje vještine i sposobnosti na raspolaganje,
  • biti spreman na dodatna izdavanja uz financiranje iz programa kako bi pokrio troškove svog boravka u inozemstvu.
 1. Iskusni poduzetnici koji su vlasnici ili vode malo ili srednje poduzeće u jednoj od zemalja sudionica. Poduzetnik domaćin može sudjelovati u programu ako:
  • ima prebivalište u jednoj od zemalja sudionica,
  • je vlasnik ili vodi malo ili srednje poduzeće ili je osoba koja ima direktne veze s poduzetništvom na razini odbora malog ili srednje poduzeća,
  • vodi tvrtku više od 3 godine,
  • je voljan podijeliti svoje znanje i iskustvo s novim poduzetnikom i biti mu mentor.

Prednosti

Novom poduzetniku se pruža pogodnost edukacije kroz posao u malom ili srednjem poduzeću u inozemstvu u zemlji sudionici. Ovo će poduzetniku olakšati pokretanje novog ili pak jačanje postojećeg poduzeća, a pruža se i pogodnost pristupa novim tržištima, međunarodne suradnje te potencijalne prilike za suradnju s inozemnim partnerima.

Poduzetniku domaćinu pruža se pogodnost profitiranja od novih ideja koje u poduzeće donosi motivirani novi poduzetnik. Novi poduzetnik će možda imati posebne vještine ili znanja iz područja kojima poduzetnik domaćin ne vlada, a koja se mogu izvrsno nadopunjavati s njegovim vještinama ili znanjem.

U ovom projektu su oba poduzetnika na dobitku te mogu uz to otkrivati nova europska tržišta ili poslovne partnere te različite metode poslovanja.

Aktivnosti i odgovornosti

Novi poduzetnik u programu imat će sljedeće zadatke i zaduženja:

 • sastaviti i potpisati „Izjavu o obvezivanju održavanja kvalitete” koja će osigurati besprijekoran radni odnos između novog poduzetnika i poduzetnika domaćina. U njoj će, između ostalog, biti navedeni ciljevi boravka i izložen plan aktivnosti tijekom boravka;
 • potpisati ugovor s lokalnom kontakt točkom kako bi se isplatila stipendija za boravak. Ugovor definira zadatke, odgovornosti, financijske uvjete i pravne implikacije projekta unutar zadanog roka;
 • nakon završetka boravka dostaviti ispunjen upitnik s povratnim informacijama u kojem će pisati poslove koje obavljao, vještine i znanja koje je usvojio i kako je razmjena pozitivno utjecala na razvoj njegovog poslovanja;
 • potruditi se da boravak bude što uspješniji i produktivniji.

Poduzetnik domaćin koji sudjeluje u programu obavlja sljedeće zadatke i zaduženja:

 • mora osigurati visoku razinu kvalitete edukacije i cjelokupnog radnog odnosa s novim poduzetnikom koji mora steći znanje kako bi mogao pokrenuti održivo poslovanje,
 • mora potpisati dokument „Izjava o obvezivanju održavanja kvalitete“ koji će osigurati besprijekoran radni odnos između poduzetnika domaćina i novog poduzetnika. U njoj će, između ostalog, biti navedeni ciljevi razmjene i izložen plan aktivnosti tijekom boravka.
 • Po završetku razmjene također ćete morati ispuniti upitnik s povratnim informacijama o uspješnosti razmjene.

Stipendija za boravak u inozemstvu

Financijska potpora novim poduzetnicima pomaže u pokrivanju troškova putovanja i boravka tijekom razmjene. Financijska potpora se obračunava mjesečno, a odražava ukupni životni trošak u zemlji boravka.

Stipendiju dodjeljuje lokalna kontakt točka izabrana sa strane poduzetnika početnika (registrirana na online aplikaciji) s kojom novi poduzetnik potpisuje ugovor koji definira visinu potpore tijekom boravka te načine plaćanja (npr. djelomična isplata na početku boravka, mjesečna isplata, itd.).

Trajanje programa

Predviđeno trajanje ovog programa je 1-6 mjeseci, uz mogućnost podjele u tjedne intervale (pod uvjetom da trajanje ne premaši ukupan broj od 12 mjeseci).

Kako se prijaviti?

Poduzetnici koji žele sudjelovati u programu razmjene mogu odabrati svoju željenu lokalnu kontakt točku. Aktivna lokalna kontakt točka u zemlji prebivališta poduzetnika pruža upute te služi kao kontakt točka tijekom cijelog procesa. Poduzetnici koji žive u jednoj od malobrojnih zemalja gdje nema lokalnih kontakt točki mogu se registrirati kod kontakt točke u susjednoj ili najbližoj zemlji po izboru.

Nakon što su primljeni, poduzetnici će moći pristupiti svim ostalim funkcionalnim aplikacijama u online katalogu, što će omogućiti pretraživanje odgovarajućih poduzetnika.

Preporučujemo da potencijalni kandidati pažljivo pročitaju priručnik za registraciju (priručnik za nove poduzetnike // priručnik za poduzetnike domaćine) kako bi imali sve potrebne informacije prije početka procesa registracije.

 

Više informacija o ovom projektu saznajte na web stranicama ACT Grupe.

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.