Programi potpore

COVID-19 – sve mjere za poduzetnike

Datum objave: 30. travnja 2020.

Zbog pandemije koronavirusa mnogi su poduzetnici bili prisiljeni obustaviti svoje gospodarsko djelovanje, dok su ostali osjetili negativne efekte na vlastito poslovanje.

U cilju zadržavanja radnih mjesta, nadležne institucije iz dana u dan donose razne mjere pomoći poduzetnicima u održavanju poslovanja. U nastavku donosimo trenutni popis dijela aktualnih mjera.

Aktualne mjere za poduzetnike

Trenutne mjere za poduzetnike čije je poslovanje pogođeno pandemijom mogu se podijeliti u više skupina:

1. Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ)

Cilj ove mjere je očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kojima je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih Koronavirusom (COVID -19) narušena gospodarska aktivnost.

Naknadno su donesene nove mjere za očuvanje i zadržavanje radnih mjesta:

Više informacija saznajte na:

 

2. Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) 

Radi ublažavanja negativnih posljedica pandemije COVID – 19 virusa (koronavirusa) HBOR provodi sljedeće mjere:

Više informacija o ovim mjerama pronađite na web stranicama HBOR-a.

 

3. Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO)

HAMAG-BICRO provodit će sljedeće nove mjere namijenjene mikro, malim i srednjim poduzetnicima:

  1. Moratorij na sve rate ESIF Mikro i Malih zajmova te Mikro i Malih zajmova za ruralni razvoj do 31. prosinca 2020. te prolongat otplate/roka korištenja kredita za koje je izdano jamstvo,
  2. ESIF Mikro zajmovi za obrtna sredstva namijenjena mikro i malim poduzetnicima – radi se o zajmovima od 1.000-25.000€, poček je 12 mjeseci, a kamate se smanjuju na 0,5% – 0,75% – 1,0%, ovisno o indeksu razvijenosti. – OBUSTAVLJENO – 
  3. Smanjenje kamatnih stopa na investicijske kredite ESIF Mikro i Mali zajmovi, sa 30% udjelom obrtnih sredstava, na 0,1% – 0,25% – 0,5%.
  4. Povećanje maksimalne stope jamstva za ESIF pojedinačna jamstva za kredite za obrtna sredstva sa 65% na 80% glavnice kredita (jamčeni krediti iznos jamstva 150.000 – 1.000.000 EUR) putem 17 financijskih institucija.
  5. COVID-19 zajmovi za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike – poduzetnici će tako moći zatražiti iznos zajma do 380 tisuća kuna, uz kamatnu stopu od 0,25%. U okviru ovog Financijskog instrumenta HAMAG-BICRO će poduzetnicima izravno odobravati zajmove za obrtna sredstva.
  6. Mikro zajmovi za obrtna sredstva za ruralni razvoj – obrtna sredstva u sklopu ovog programa namijenjena su subjektima malog gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru. Zajam se može realizirati u iznosu od 1.000€ do 25.000€, a rok otplate je do 3 godine uz kamatnu stopu od 0.5% i poček do 12 mjeseci. Mjera nudi mogućnost podmirenja računa nastalih do 3 mjeseca prije zaprimanja zahtjeva za zajam, uz značajno manje dokumentacije i pripremljen obrazac Poslovnog plana kroz pitanja na 2 stranice.

Detalje i novosti u vezi ovih mjera dostupni su na web stranicama HAMAG-BICRO-a.

 

4. Oslobođenja i odgode od članarina, doprinosa i zakupa

S obzirom na situaciju donijete su odluke o ukidanju ili obustavi sljedećih članarina i doprinosa:

 

5. Porezna uprava

O svim bitnim informacijama Porezna uprava obavještavat će putem posebnog mjesta na web stranici Porezne uprave – COVID-19.

Više informacija saznajte na:

 

Važno!

U najavi su mjere i programi u nadležnosti drugih Ministarstava koje nisu obuhvaćene ovim kratkim pregledom pa molimo da se informirate i o njima na web stranicama pojedine institucije ili na službenoj stranici koronavirus.hr.

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.