Programi potpore

COVID-19 – sve mjere za poduzetnike

Datum objave: 30. travnja 2020.

Zbog pandemije koronavirusa mnogi su poduzetnici bili prisiljeni obustaviti svoje gospodarsko djelovanje, dok su ostali osjetili negativne efekte na vlastito poslovanje.

U cilju zadržavanja radnih mjesta, nadležne institucije iz dana u dan donose razne mjere pomoći poduzetnicima u održavanju poslovanja. U nastavku donosimo trenutni popis dijela aktualnih mjera.

Aktualne mjere za poduzetnike

Trenutne mjere za poduzetnike čije je poslovanje pogođeno pandemijom mogu se podijeliti u više skupina:

1. Grad Zagreb

S ciljem ublažavanja negativnih posljedica na gospodarstvo Grada Zagreb je donio prve mjere:

 • Poduzetnici koji obavljaju djelatnost u poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Zagreba oslobađaju se plaćanja zakupnine. Rok plaćanja zakupnine za ožujak 2020. produžuje se na 90 dana.
 • Poduzetnicima koji su obveznici komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju djelatnosti, utvrđeni iznos obveze komunalne naknade umanjit će se za 30%.
 • Poduzetnicima koji su obveznici komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju djelatnosti, a kojima je odlukom Stožera civilne zaštite obustavljen rad, oslobađaju se u potpunosti obveze komunalne naknade.
 • Korisnici javnih površina za postavljanje otvorene terase oslobađaju se plaćanja mjesečne naknade.

Ove mjere će se primjenjivati za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja 2020., a više informacija o mjeri možete saznati na web stranicama Grada Zagreba.

 

2. Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ)

Cilj ove mjere je očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kojima je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih Koronavirusom (COVID -19) narušena gospodarska aktivnost, a pomoću nje poslodavci mogli su dobiti:

  • do 3.250 kn po radniku za ožujak 2020. te
  • do 4.000 kn po radniku za travanj i svibanj 2020. godine te
  • pripadajuće doprinose.

Naknadno su donesene nove mjere za očuvanje radnih mjesta:

Više informacija saznajte na:

 

3. Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) 

Radi ublažavanja negativnih posljedica pandemije COVID – 19 virusa (koronavirusa) HBOR provodi sljedeće mjere:

Više informacija o ovim mjerama pronađite na web stranicama HBOR-a.

 

4. Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO)

HAMAG-BICRO provodit će sljedeće nove mjere namijenjene mikro, malim i srednjim poduzetnicima:

 1. Moratorij na sve rate ESIF Mikro i Malih zajmova te Mikro i Malih zajmova za ruralni razvoj do 31. prosinca 2020. te prolongat otplate/roka korištenja kredita za koje je izdano jamstvo,
 2. ESIF Mikro zajmovi za obrtna sredstva namijenjena mikro i malim poduzetnicima – radi se o zajmovima od 1.000-25.000€, poček je 12 mjeseci, a kamate se smanjuju na 0,5% – 0,75% – 1,0%, ovisno o indeksu razvijenosti. – OBUSTAVLJENO – 
 3. Smanjenje kamatnih stopa na investicijske kredite ESIF Mikro i Mali zajmovi, sa 30% udjelom obrtnih sredstava, na 0,1% – 0,25% – 0,5%.
 4. Povećanje maksimalne stope jamstva za ESIF pojedinačna jamstva za kredite za obrtna sredstva sa 65% na 80% glavnice kredita (jamčeni krediti iznos jamstva 150.000 – 1.000.000 EUR) putem 17 financijskih institucija.
 5. COVID-19 zajmovi za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike – poduzetnici će tako moći zatražiti iznos zajma do 380 tisuća kuna, uz kamatnu stopu od 0,25%. U okviru ovog Financijskog instrumenta HAMAG-BICRO će poduzetnicima izravno odobravati zajmove za obrtna sredstva.
 6. Mikro zajmovi za obrtna sredstva za ruralni razvoj – obrtna sredstva u sklopu ovog programa namijenjena su subjektima malog gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru. Zajam se može realizirati u iznosu od 1.000€ do 25.000€, a rok otplate je do 3 godine uz kamatnu stopu od 0.5% i poček do 12 mjeseci. Mjera nudi mogućnost podmirenja računa nastalih do 3 mjeseca prije zaprimanja zahtjeva za zajam, uz značajno manje dokumentacije i pripremljen obrazac Poslovnog plana kroz pitanja na 2 stranice.

Detalje i novosti u vezi ovih mjera dostupni su na web stranicama HAMAG-BICRO-a.

 

5. Oslobođenja i odgode od članarina, doprinosa i zakupa

S obzirom na situaciju donijete su odluke o ukidanju ili obustavi sljedećih članarina i doprinosa:

 

6. Porezna uprava

Porezna uprava je donijela 2 paketa mjera – one za ožujak i travanj 2020. godine.

Travanjski paket mjera podupiru dodatne promjene Općeg poreznog zakona​ (NN 42/20​) i Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona​ (NN 43/20), a njima se omogućuje pomoć poreznim obveznicima s poteškoćama u poslovanju uslijed nastupa posebnih okolnosti da u jednostavnom i žurnom postupku postignu primjereni način podmirivanja poreznih obveza.

Nove mjere pomoći u travnju 2020.:

 • sufinanciranje plaća uz oslobođenje obveze plaćanja javnih davanja,
 • oslobođenje podmirivanja poreznih obveza u cijelosti ili djelomično poreznim obveznicima kojima je zabranjen, onemogućen ili otežan rad,
 • mogućnost odgode plaćanja dospjele obveze PDV-a,
 • ​produženje roka za podnošenje prijave i plaćanje obveze poreza na dobit za 2019. godinu,​​
 • ovršni postupak u posebnim okolnostima,
 • promjene u vezi PDV-a pri uvozu i oslobođenje od PDV-a za donacije.

U paketu mjera iz ožujka 2020. Porezna uprava je omogućila poduzetnicima kojima ove okolnosti utječu na poslovanje podnošenje Zahtjeva za odgodom plaćanja uslijed posebnih okolnosti. Za odgodu svih poreznih obveza, kojima se podrazumijevaju i ostala javna davanja u nadležnosti Porezne uprave (doprinosi, članarine i slično) podnosi se jedan Zahtjev.

Zahtjev je moguće podnijeti Poreznoj upravi:

 1. putem sustava ePorezna – ovaj sustav je obvezni način za sve korisnike ePorezne, a Porezna uprava poziva i ostale porezne obveznike na korištenje ovog sustava jer im je omogućeno podnositi navedeni zahtjev putem sigurnosnih vjerodajnica razine 3 (tokenima, internet i mobilnih usluga raznih banaka).
 2. putem web forme “Pišite nam” –  birajući temu ePorezna – JPPU podtemu Zahtjev za odgodom plaćanja pri čemu je moguće popuniti  i priložiti obrazac. Ukoliko obrazac nije moguće potpisati pa priložiti, prihvatit će se obrasci bez potpisa uz podatke za kontakt navedenu u Zahtjevu i po potrebi u mailu.
 3. samo iznimno, paušalni porezni obveznici, koji iz objektivnih razloga ne mogu podnijeti Zahtjev na način naveden po točkama 1. i 2., mogu neposrednim telefonskim kontaktom zatražiti usmeno podnošenje Zahtjeva.

Na dan podnošenja Zahtjeva poduzetnik mora biti uredan porezni obveznik što znači da mora imati podnijete sve porezne prijave te podmirene sve dospjele obveze.

Ukoliko je zahtjev osnovan, svaka obveza koja dospijeva u vremenu posebnih okolnosti do 20.06.2020. godine odgoditi će se za 3 mjeseca.

Pravo na odgodu poreznih obveza nije moguće postići za PDV za 2. mjesec koji se podnosio do 20.03, a koji dospijeva do 31.03.2020. godine. Pravo na odgodu PDV-a imaju samo poduzetnici koji su u prethodnoj godini imali prihode do 7,5 mil kn pod uvjetom da porez obračunavaju prema izdanim računima.

O svim bitnim informacijama Porezna uprava obavještavat će putem posebnog mjesta na web stranici Porezne uprave – COVID-19.

Više informacija saznajte na:

 

Važno!

U najavi su mjere i programi u nadležnosti drugih Ministarstava koje nisu obuhvaćene ovim kratkim pregledom pa molimo da se informirate i o njima na web stranicama pojedine institucije ili na službenoj stranici koronavirus.hr.

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.