Programi potpore

Business Development and Innovation Croatia

Datum objave: 30. studenoga 2022.

innovation norway small

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Growth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će otvoren do 31. siječnja 2023. godine do 14:00 sati.

Program se financira iz Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje 2014-2021, a upravitelj fonda je Innovation Norway.

Cilj programa

Glavni cilj programa je povećati konkurentnost hrvatskih tvrtki (prije svega malih i srednjih poduzeća koja posluju minimalno godinu dana od dana objave poziva), poticanjem stvaranja novih vrijednosti i održivog rasta, povećanjem profitabilnosti i novih zapošljavanja.

Kroz program se također želi potaknuti bilateralna suradnja između dviju država, i to poticanjem projektne suradnje između hrvatskih i norveških poduzeća.

Fokus programa

Glavni fokus programa su inovacije zelene industrije (proizvodna i prerađivačka industrija) i plavi rast (pomorska industrija, plava energija, turizam malih razmjera i drugo).

Područja koja se mogu financirati ovim programom odnose se na:

 • inovativne tehnologije, procese i usluge,
 • održivi razvoj poslovanja,
 • „ozeljenjivanje” postojećeg poslovanja i poslovnih procesa kao i
 • razvoj i implementaciju inovativnih proizvoda i usluga.

Projektne aktivnosti moraju biti dovršene do 30. travnja 2024. godine.

Prihvatljivi prijavitelji

Prihvatljivi prijavitelji: MSP-ovi i velika poduzeća, s manje od 25% javnog vlasništva, registrirana kao pravna poduzeća u Hrvatskoj.

Prihvatljivi partneri: Svaki privatni ili javni subjekt, komercijalni ili nekomercijalni, osnovan kao pravni subjekt u Norveškoj ili Hrvatskoj.

Iznos i intenzitet potpore

Program se financira iz Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje 2014-2021, a upravitelj fonda je Innovation Norway. Ukupni proračun ovog programa za razdoblje 2014-2021 iznosi oko 22 milijuna eura, od čega je u trećem pozivu hrvatskim poduzetnicima na raspolaganju nešto više od 6 milijuna eura.

Intenzitet potpore:

 1. Za tzv. R&D (istraživačko – razvojne) projekte: 25% (članak 25, stavak 5. (c ) GBER-a,
  • Dodatnih 10% potpore može se odobriti srednjim poduzećima, a dodatnih 20% potpore može se odobriti malim poduzećima (u skladu s Člankom 25, stavkom 6 (a), GBER-a.
  • Dodathih 15% potpore može se odobriti u slučaju tzv. učinkovite suradnje (effective collaboration) definirane Članakom 25, stavkom 6., (b) (ii) GBER-a.
 2. 2. Za tzv. Investicijske projekte (inovacije vezane uz ulaganje u novu opremu, modernizaciju opreme, nove proizvodne procese i sl.), prema Regionalnoj karti Hrvatske:
  • Panonska Hrvatska, stopa bespovratnih sredstava 50%,
  • Jadranska Hrvatska, stopa bespovratnih sredstava od 40%,
  • Grad Zagreb, stopa bespovratnih sredstava 35%,
  • Sjeverna Hrvatska, stopa bespovratnih sredstava 50%.

Dodatnih 10% potpore može se odobriti srednjim poduzećima, a dodatnih 20% potpore može se odobriti malim poduzećima.

Više informacija o programu

Više informacija kao i detaljne upute za prijave poduzetnika na natječaj te prijavni obrasci dostupni su na mrežnim stranicama upravitelja fonda, Innovation Norway, ovdje.

Uz navedena sredstva, potencijalnim podnositeljima projektnih prijedloga koji se planiraju realizirati u suradnji s norveškim partnerima na raspolaganju su i sredstva za putovanje u Norvešku, a detaljne informacije o potpori za putovanje dostupne su ovdje.

Službeni kontakt za sve eventualne upite je putem elektroničke pošte CRO.innovation@innovationnorway.no, uz napomenu kako je službeni jezik za sve upite engleski.

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.