Programi potpore

EUREKA 2018.

Datum objave: 21. prosinca 2017.

EUREKA je program koji potiče mala i srednja poduzeća na suradnju s inozemnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih aktivnosti.

Otvoren je poziv za međunarodne suradničke projekte u Dunavskoj regiji za sufinanciranje projekata sredstvima iz programa EUREKA.

Cilj programa

Programom se želi potaknuti tvrtke na ulaganje u aktivnosti istraživanja i razvoja te na taj način jačati njihov inovacijski kapacitet. Također se želi potaknuti međunarodnu suradnju poduzetnika i stvoriti temelje za međunarodni tržišni plasman.

Korisnici programa

Program je namijenjen mikro, malim, srednjim i velikim trgovačkim društvima za razvoj novog proizvoda, usluge ili procesa. Svaki projekt u sklopu Programa treba uključivati suradnju između hrvatskog i međunarodnog partnera. U pozivu sudjeluju Austrija, Hrvatska, Češka, Mađarska i Rumunjska.

Kriteriji za projekte i konzorcije:

 • Konzorcij treba sadržavati najmanje dva nepovezana poduzeća koja žele provesti suradnički projekt iz najmanje dvije zemlje koje sudjeluju u pozivu.
 • Predloženi projekti bi trebali biti istraživačko-razvojnog karaktera s ciljem stvaranja novog, inovativnog proizvoda, usluge ili procesa.
 • Projekt može biti iz bilo kojeg sektorskog ili tehnološkog područja.
 • Projekt mora ima civilnu primjenu.
 • Projekt mora biti uravnotežen (jedan partner ne smije snositi više od 75% projektnih troškova).
 • Predloženo trajanje je između 12 i 36 mjeseci.

Ukoliko su ispunjeni navedeni kriteriji, dodatni partneri iz EUREKA zemalja ili trećih zemalja mogu sudjelovati u projektnom konzorciju uz uvjet da su osigurali financiranje svojeg projektnog udjela.

Intenzitet potpore

Iznos sufinanciranja za hrvatskog partnera je maksimalno 150.000 EUR po projektu. Model financiranja su bespovratna sredstva. Trajanje projekta je maksimalno 36 mjeseci.

Opravdani troškovi

Kroz program se financiraju sljedeće grupe troškova:

 • razvojne bruto plaće,
 • razvojna oprema i sitni inventar,
 • troškovi razvojnih usluga,
 • razvojni troškovi putovanja,
 • ostali razvojni troškovi.

Program financira 60% prihvatljivih troškova projekta za mikro i mala poduzeća, 50% prihvatljivih troškova projekta za srednja poduzeća i 40% prihvatljivih troškova projekta za velika poduzeća.

Rokovi i procedura prijave

Rok za dostavu EUREKA Obrasca za prijavu  te punih projektnih prijava je 28. ožujka 2018. godine. Odluka o uspješnim prijavama bit će donesena u lipnju/srpnju 2018.

Putem web stranice potrebno je dostaviti:

Za hrvatske predstavnike potrebno je dostaviti agenciji HAMAG-BICRO:

Upite vezane uz zajednički poziv za dostavu projektnih prijedloga za Program EUREKA moguće je uputiti putem e-maila, na adresu eureca@hamagbicro.hr.

Više informacija o pozivu možete vidjeti ovdje.

Logirajte se

Registracija korisnika

Polaznici naših edukacija već su registrirani.
Kako biste dobili lozinku, koristite opciju "Zaboravili ste lozinku?"

Zaboravljena lozinka

Unesite vašu email adresu. Zaprimit ćete link za postavljanje nove lozinke.

Morate biti prijavljeni.